ELFHAME DÜNYASI
2026 74. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2026 16:03
şu peri masallarını falan . hani o kanatlı, arkasından simler saçarak dolaşan tatlış periler var ya? işte Holly Black o perileri almış ve içlerine tam birer canavar yerleştirmiş. Elfhame dediğimiz yer, tamamen kibir, acımasızlık ve güç savaşı üzerine kurulu. buradaki periler (Hava Halkı), insanları o kadar aşağılık görüyor ki, sırf eğlenmek için zihinlerini bulandırıp ölene kadar dans ettirebiliyorlar. yalan söyleyememe meselesi: bu varlıkların biyolojik olarak yalan söyleme yetenekleri yok. bak burası çok önemli. insan ilk duyduğunda "ne güzel, herkes dürüst" diyor. adamlar yalan söylemeden seni öyle bir manipüle ediyor, kelimeleri öyle bir evirip çeviriyor kii, günün sonunda kendi rızanla uçurumdan atlamış buluyorsun kendini. tam bir psikolojik savaş yöntemi. Jude’un neden bir tehlike olduğu: işte Jude tam bu noktada devreye giriyor. Jude bir insan. yani perilerin gözünde zayıf, ezik, kırılgan ve ölümlü bir çöp. ama Jude’un onlarda olmayan bir gücü var: yalan söyleyebilmek. periler dünyasında bu o kadar büyük ve öngörülemez bir hile ki, Jude bu yeteneği sayesinde o koskoca saray entrikalarının arasında hayatta kalıyor,herkesi parmağında oynatıyor. OLAY ÖRGÜSÜ 1. Zalim Prens : ezilen kızın intikamı her şey Jude henüz çok küçükken başlıyor. öz annesiyle babası, gözlerinin önünde acımasızca katlediliyor. katil kim ? annesinin eski peri eşi olan general Madoc. Madoc nefret edilecek bir adam ama garip bir şekilde Jude ve ikiz kardeşi Taryn’i alıp Elfhame’e getiriyor, onlara kendi soyadını veriyor ve bir peri gibi büyüteceğine söz veriyor. saray okuluna başladıklarında Jude için cehennem hayatı başlıyor. kralın en küçük, en şımarık, sürekli sarhoş gezen oğlu Prens Cardan ve arkadaş grubu Jude’a kafayı takıyor. kızı nehre atmaya çalışıyorlar, zehirli peri meyveleri yedirip aklını başından almaya çalışıyorlar, her gün "sen bir hiçsin" diye yüzüne vuruyorlar. ama Jude, ikizi Taryn gibi köşeye çekilip ağlamıyo. içindeki öfkeyi bir silaha dönüştürüyo, gizlice kılıç dersleri alıyor ve şövalye olmak için kendini paralıyor falan. Jude, kralın casus şebekesine (Gölge Mahkemesi) giriyor. herkes Jude’un Prens Dain’i tahta çıkaracağını sanırken, taç giyme töreninde Madoc darbe yapıyor ve Dain gözümüzün önünde öldürülüyor. ortalık kan gölüne dönmüşken Jude pes etmiyor. gidiyor, o nefret ettiği Prens Cardan’ı kaçırıyor. zekasını kullanarak Cardan’ı köşeye sıkıştırıyo, Cardan ona bir yıl ve bir gün boyunca her emrine itaat edeceğine dair yemin etmek zorunda kalıyor. taht odasında herkes şoke olmuşken Jude, tacı Cardan’ın kafasına takıyor. Cardan artık kral ama aslında Jude’un kuklası. 2. Lanetli Kral : o meşhur arkadan bıçaklanma hikayesi şimdi durum şu: Cardan tahtta oturup şarap içiyor, yüzüklere bakıyor ve umursamaz davranıyor. ama arka planda bütün devlet işlerini, evrakları, isyanları Jude yönetiyor. bir yandan da Cardan’ın yemininin süresi bitmek üzere, yani Jude’un zamanı daralıyor. bu süreçte saraydaki tehlikeler büyürken, Cardan ve Jude arasındaki o nefret dolu duvarlar çatırdamaya başlıyor. aralarındaki o çekim, laf sokmalar ve gerilim o kadar yüksek ki okurken sayfaları kemiriyorsun qwqwqwqw(ben öyle yaptıım). siyasi bir kriz çıkıyor, su altı krallığı sarayı tehdit ediyor. Jude ve Cardan hem birbirlerine güvenmek zorunda kalıyor hem de aralarındaki bağ öyle bir noktaya geliyor ki gizlice evleniyorlar. Jude artık bu krallığın gizli Yüce Kraliçesi. her şey çözüldü derken, kitabın sonunda Jude bir peri prensini öldürmek zorunda kalıyor. sarayda adaleti sağlamak zorunda olan Cardan, herkesin önünde bir hamle yapıyor (ben çook heycanlanmıştıım ve baya şaşırmıştıım) Jude’u bir insan olduğu ve peri kanı döktüğü gerekçesiyle ölümlüler dünyasına sürgün ediyor! Jude, her şeyini verdiği, tahtı teslim ettiği ve evlendiği adam tarafından arkasından bıçaklanıp bizim bildiğimiz sıradan dünyaya, bir apartman dairesine postalanıyor. 3. Hiçliğin Kraliçesi : kraliçenin dönüşü muhteşem olur Jude bizim dünyamızda ablası Vivi ve küçük kardeşi Oak ile yaşıyor. koskoca kraliçe gitmiş, yerine perilerin arkalarında bıraktığı sihirli pislikleri temizleyerek para kazanan bir kız gelmiş. içindeki öfkeyi ve Cardan’a olan nefretini tahmin edersin, çocuktan intikam almak için yanıp tutuşuyor. Jude’a bugüne kadar en büyük kazıkları atan ikiz kardeşi Taryn çıkageliyor. Taryn, evlendiği o pislik ve kaos aşığı peri Locke’u öldürmüş! hamile olduğu için ve periler yalan söyleyemediği için mahkemede hemen yakalanacağını biliyor. Jude’dan onun yerine geçmesini istiyor. Jude sırf Elfhame’e geri dönebilmek için kabul ediyor ve ikizinin kılığına girip saraya sızıyor. orada gerçeği öğreniyoruz: meğer Cardan onu gerçekten sürgün etmek istememiş, kelimeleri öyle bir bükmüş ki Jude’a geri dönebilmesi için gizli bir açık kapı bırakmış (çünkü Jude zaten kraliçe olduğu için teknik olarak kendi kendini affetme gücüne sahip). ama tam barışacaklarken eski bir lanet uyanıyor ve Cardan devasa, aklını kaybetmiş yılana dönüşüyor. Jude krallığı ve kocası Cardan’ı kurtarmak için o yılanı kendi elleriyle kesmek zorunda kalıyor. lanet bozuluyor, Madoc tamamen alt ediliyor ve bizimkiler nihayet yan yana tahta oturuyorlar. Elfhame Kralı Öykülerden Nefret Etmeye Nasıl Başladı Cardan’ın gözünden anlatılan çok özel bir yan kitap. bu kitap bize ne anlatıyor? kitap tek bir zaman diliminde geçmiyor. bizi Cardan’ın çocukluğuna, Jude ile tanışmadan önceki o şımarık ve sevgisiz dönemlerine götürüyor. ardından ana serinin arkasında kalan bazı sahneleri onun gözünden izliyoruz ve en tatlısı da, üçlemenin finalinden ( Hiçliğin Kraliçesi ) sonraki hayatlarında neler olduğunu görüyoruz. o meşhur hikaye: kitabın ana omurgasını Asilbüyü adındaki bir kadının Cardan’a çocukken anlatmaya başladığı bir peri masalı oluşturuyor. bu masal kitap boyunca farklı şekillerde dönüp dolaşıp karşımıza çıkıyor. Cardan’ın bu masalla büyürken nasıl bir "zalim prense" dönüştüğünü, kalbini nasıl taşlaştırdığını aşırı samimi bir şekilde anlıyorsun. Jude ile olan sahneler: ana seride Jude’un gözünden okuyup "ay bu çocuk kesin benden nefret ediyor" dediğimiz o meşhur sahneleri bir de Cardan’ın kafasının içinden okuyoruz çocuk nefretinden değil, kıskançlığından ve Jude’un o dik duruşundan büyülenip ne yapacağını bilemediğinden öyle saçmalıyormuş yani AŞIKmış. TÜRKÇE BASIMINDA Kİ O MUAZZAM GÖRSEL HAKSIZLIK bu kitap orijinalinde tam anlamıyla bir görsel şölen. içi dünyaca ünlü çizer Rovina Cai’nin elinden çıkma, büyüleyici ve kapkaranlık peri çizimleriyle dolu. orijinal basımı kuşe kağıda, rengarenk ve devasa bir koleksiyon kitabı gibi. DEX Kitap ne yaptı: bizimkiler kitabı Türkçe basarken o kuşe kağıt havasını, o renklerin canlılığını maalesef tam yansıtamadılar. evet, çizimler kitapta var ama orijinalindeki o "büyülü bir peri el yazması okuyorum" hissi maalesef o kağıt kalitesi yüzünden biraz sönük kalmış. yine de hikayenin tatlılığı ve Cardan’ın o kırılgan iç dünyasını görmek bu eksiyi biraz olsun kapatıyor. BU KİTABI OKUMAK NEDEN İYİ GELİYOR ana seride Cardan’ı hep dışarıdan, Jude’un öfkeli filtresinden izledik. onun ne kadar acı çektiğini, abisi Balekin’den nasıl dayaklar yediğini, sarayda aslında yapayalnız bir çocuk olduğunu hep üstünkörü duyduk. bu "elf kitabı" ise Cardan’ın maskesini tamamen indiriyor. onun o şarap kadehleri arkasına gizlediği korkularını, Jude’a olan o derin ve aslında onu ürküten aşkını o kadar samimi anlatıyor ki, kitabı bitirdiğinde "ah be Cardan" moduna giriyorsun. hele o finaldeki Jude ile olan minik evlilik hayatı kesiti, serinin o kapkaranlık entrikalarından sonra kalbe resmen pamuk sarıyor. ÇEVİRİSİ en can sıkıcı, okurken bizi hikayeden koparan o teknik kısımlara. DEX Kitap bu seriyi bastı ama çeviri ve editörlük süreçleri maalesef tam bir facia. Holly Black ’in o keskin, iğneleyici ve asil dili Türkçe çeviride resmen harcanmış. casurların karizmasını bitiren isimler: orijinal kitapta Jude’un birlikte çalıştığı çok gizemli, kapkaranlık bir casus grubu var. bu karakterlerin isimleri Türkçeye hiçbir edebi süzgeçten geçirilmeden direkt çevrilmiş. orijinal adı "The Roach" olan o karizmatik, yaşlı casus abimiz Türkçede resmen "Hamamböceği" olmuş QWQWQWQ. patlayıcılar yapan, herkesin korktuğu o tehlikeli peri kadın "The Bomb" ise "Bomba Kabuğu" diye çevrilmiş. ya arkadaşım, sen saray entrikası okuyorsun, ortam çok ciddi ama bir bakıyorsun "Hamamböceği içeri girdi" yazıyor. bütün o havalı atmosfer bir anda mahvoluyo, kendini çizgi film izliyor gibi hissediyordum. İngilizce kalıpların kurbanı olmak: çevirmen İngilizce cümle yapılarını aynen Türkçeye aktarmaya çalışmış. bu yüzden kitapta o kadar çok düşük cümle ve anlatım bozukluğu var ki, bazen bir paragrafı okuyup "biri bana bunu Türkçe tercüme etsin" diyorsun. akıcılık diye bir şey kalmıyor. mahalle ağzı ve basitlik: perilerin o asil, üstten bakan, iğneleyici konuşma tarzı gitmiş; yerine yer yer çok banalleşmiş, neredeyse sokak ağzına yakın kelimeler gelmiş. bu da o yüksek saray fantastik havasını alıp sıradan bir lise dizisi seviyesine düşürmüş. eğer biraz dilin varsa bu seriyi kesinlikle orijinalinden okumalısın KARAKTERLERİN İÇ DÜNYASII(neden onlardan vazgeçemiyorsunuz?) Jude Duarte: fantastik dünyalardaki o "ben çok iyiyim, herkese yardım etmeliyim" diyen sıkıcı kızlardan değil. Jude hırslı, bencil, yeri geldiğinde can yakmaktan çekinmeyen, intikamcı bir karakter. ama onu kötü biri yapmıyor bu; o acımasız dünyada ayakta kalabilmek için peri zırhını kuşanmış bir insan evladı sadece. onu bu kadar çok sevmemizin sebebi kendi tırnaklarıyla kazıyarak o tahta oturması. Prens Cardan: "kötü çocuk ama aslında özünde çok kibar" klişesi vardır ya? Cardan o çocuk değil. çocuk gerçekten zalim, şımarık ve bencil. ama yazar onun çocukluğuna indiğinde, abisi Balekin’den gördüğü şiddeti, ailesi tarafından nasıl dışlandığını ve hayatta kalmak için bu umursamaz maskeyi taktığını gösterdiğinde karaktere hak veriyorsun. Jude ile birbirlerinin en karanlık yönlerini görüp sevdikleri için aralarındaki aşk bu kadar gerçekçi ve etkileyici. SERİYİ OKUMADIYSANIZ ŞANS VERMELİSİNİZ KESİNLİKLEE MUNTAZAAMM O KADAR İYİ Kİ ,BEN BİLE SERİYİ 3 GÜNDE BİTİRDİİMM ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLEERR
İnceleme
Zalim PrensHolly Black · Dex Kitap · 20182,333 okunma
İsimleri lakapları neden çeviriyorlar anlamıyorum yapmayın şunu yaaa Eline sağlık balımmm gördüğüm en detaylı ve güzel Zalim prens incelemesi olmuşş🥹💕💖 2. kitapta o teması hissetmene sevindim fjdjdjd ben çok az çekim alabildim 🥺 çeviri duyguları geçiremedi... Jude'un sualtı krallığına gittiği sahne zaten kitaptaki fav yerlerimdendi
katniss everdeen☆
TEŞEKKÜR EDERİİMM💗lakap çevirmesi yapıcaksanız bari adam akıllı yapın ya çok berbaat😭 hissettim o çekimii qwqwqwq💞evett sualtı krallığı sahnesi fav sahnelerimdenn benimdee🫂😭💗
eline emeğine sağlııkk💖çok güzel yazmışsıın okurken zevk aldıımm😭🫂
katniss everdeen☆
teşekkür edriimm 💗beğenmene sevindiimm😭🐽