Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği, J.R.R. Tolkien’in yarattığı devasa Orta Dünya evreninin kapılarını sonuna kadar açan ve fantastik edebiyatı kalıcı olarak dönüştüren epik bir başyapıttır. Hobbit ile başlayan hikayenin çok daha karanlık, derin ve görkemli bir evreye taşındığı bu ilk ciltte, tüm dünyayı karanlığa boğabilecek güçteki Tek Yüzük'ün yok edilmesi için çıkılan tehlikeli yolculuk konu alınır.
Shire'ın kendi halindeki sakinlerinden biri olan Frodo Baggins, amcası Bilbo'dan miras kalan yüzüğün aslında Karanlık Lord Sauron'a ait olduğunu öğrenir. Yüzük, ait olduğu topraklarda, yani Hüküm Dağı'nın ateşinde yok edilmek zorundadır. Bu neredeyse imkansız görev için büyücü Gandalf, insanlar arasından Aragorn ve Boromir, elf Legolas, cüce Gimli ile Frodo'nun sadık hobbit dostları Sam, Merry ve Pippin'den oluşan Yüzük Kardeşliği kurulur.
Tolkien’in detaylı dil tasarımları, coğrafi derinliği, mitolojik altyapısı ve iyilik ile kötülük arasındaki ezeli savaşı işleyiş biçimi, eseri sıradan bir fantastik hikaye olmanın çok ötesine taşır. Dostluk, fedakarlık, sadakat ve hırs gibi evrensel temaları muazzam bir edebi dille işleyen Yüzük Kardeşliği, okuyucuyu büyüleyici ve bir o kadar da ürpertici bir serüvenin içine çeker.