2026 395. kitabı
Aşkın Metafiziği, Arthur Schopenhauer’ın insanlığın en gizemli ve güçlü duygularından biri olan aşkı, kendi karamsar ve çarpıcı felsefesiyle masaya yatırdığı zamansız bir eserdir. Filozof, edebiyatçıların ve şairlerin yüzyıllardır göklere çıkardığı bu romantik duyguyu, illüzyonlarından arındırarak rasyonel ve biyolojik bir temele oturtur. Schopenhauer’a göre aşk, aslında göründüğü gibi iki ruhun yüce bir buluşması değil, doğanın insanı kandırmak için kullandığı dehası bir hileden ibarettir. Filozofun Yaşama İradesi adını verdiği o kör ve bencil kozmik güç, türün devamlılığını sağlamak, yani yeni nesiller dünyaya getirmek için bireyleri kullanır. İnsanlar tamamen kendi özgür iradeleriyle ve kişisel mutlulukları için aşık olduklarını sanırken, aslında arka planda genlerin ve gelecekte doğacak çocuğun ideal dengesini arayan doğanın oyuncağı haline gelirler. İki insanın birbirine duyduğu o yoğun cinsel çekim ve tutku, yaşama iradesinin sonraki nesli en sağlıklı şekilde var etme çabasından başka bir şey değildir. Aşkın getirdiği o büyük coşkuyu da, sonrasındaki hayal kırıklıklarını ve acıları da bu metafizik temelle açıklayan Schopenhauer, okuyucunun romantik kabullerini derinden sarsar. Kısa ama entelektüel etkisi muazzam olan bu kitap, insan doğasını, arzularını ve bizi yöneten gizli dürtüleri anlamak adına mutlaka okunması gereken felsefi bir klasiktir.
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Ayrıntı Yayınları · 201816,8bin okunma