Veda, Ayşe Kulin’in Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerini hüzünlü, sürükleyici ve nesnel bir bakış açısıyla ele aldığı, tarihi gerçeklerle harmanlanmış muazzam bir dönem romanıdır. Çöken bir imparatorluğun gölgesinde, hem bir devrin bitişine hem de bir ailenin paramparça oluşuna tanıklık eder.
Hikaye, çökmekte olan Osmanlı’nın son Harbiye Nazırı Ahmet Reşat Paşa ve ailesinin konağında geçer. Bir yanda işgal altındaki İstanbul, padişaha ve saltanata sadık kalmaya çalışan devlet görevlileri; diğer yanda ise gizlice Anadolu’daki Milli Mücadele’ye destek veren, Mustafa Kemal’in önderliğindeki harekete gönül vermiş idealist gençler vardır. Konak, bu iki farklı dünya görüşünün ve çatışmanın tam merkezinde yer alır. Ahmet Reşat Paşa’nın yeğeni olan ve gizli bir hastalıkla pençeleşen illegal direnişçi Kemal ile konaktakilerin hayatı, tarihi olayların akışıyla derinden sarsılır.
Ayşe Kulin, kendi aile tarihinden de esinlenerek kaleme aldığı bu eserde, dönemin siyasi atmosferini, çekilen acıları, umutları ve hayal kırıklıklarını büyük bir başarıyla yansıtır. Veda, sadece siyasi bir tarihi anlatmakla kalmaz; aşkı, sadakati, vatan sevgisini ve bir devrin kapanırken geride bıraktığı o buruk insan hikayelerini büyük bir ustalıkla sayfalarına taşır.