2026 402. kitabı
Kum ve Köpük, Halil Cibran’ın insan ruhunun derinliklerine dokunan, felsefi ve mistik aforizmalardan oluşan muazzam bir eseridir. Yazarın simgesel ve şiirsel dilinin en olgun örneklerinden biri olan bu kitap, hayata, aşka, insana, doğaya ve yaratıcıya dair kısa ama derin anlamlar barındıran düşünce kıvılcımlarını bir araya getirir. Cibran, kitabın adından da anlaşılacağı üzere, insan hayatını ve onun dertlerini uçsuz buçaksız bir denizin kıyısındaki kum tanelerine ve gelip geçici köpüklere benzetir. Bu benzetme üzerinden insanın evrendeki yerini, kibrini, yalnızlığını ve aslında ne kadar küçük ama aynı zamanda ne kadar derin bir varlık olduğunu hatırlatır. Kitaptaki her bir aforizma, okuyucuyu toplumsal kalıpların, mülkiyet hırsının ve egonun ötesine geçerek saf bir sevgi ve bilgelik arayışına davet eder. Doğu gizemciliği ile Batı felsefesini kendi potasında eriten Halil Cibran’ın bu zamansız eseri, aceleyle okunup bitirilecek bir kitap değil; her bir cümlesi üzerinde uzun uzun düşünülmesi, hazmedilmesi gereken bir başucu rehberidir. İnsanın kendi iç dünyasıyla yüzleşmesini sağlayan buruk ama huzur verici bir aynadır.
Kum ve KöpükHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202516,4bin okunma