2026 404. kitabı
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, bilimkurgu edebiyatının öncüsü Jules Verne’in hayal gücü ve bilimsel öngörüleri bir araya getirdiği, dünya edebiyatının en ikonik macera romanlarından biridir. 19. yüzyılın sonlarında kaleme alınan eser, insanın keşfetme arzusunu ve doğaya hükmetme çabasını okyanusların derinliklerine taşıyor. Hikaye, dünya denizlerinde aniden ortaya çıkan ve devasa bir deniz canavarı olduğu düşünülen gizemli bir varlığın gemilere saldırmasıyla başlar. Bu gizemi çözmek amacıyla kurulan Amerikan keşif gemisine Fransız bilim insanı Profesör Pierre Aronnax, sadık uşağı Conseil ve Kanadalı usta zıpkıncı Ned Land de katılır. Ancak yaşanan bir çatışma sonucu bu üç adam kendilerini canavar sandıkları şeyin, yani dahi ama toplumdan kaçan Kaptan Nemo’nun tasarladığı "Nautilus" adlı ileri teknoloji bir denizaltının içinde esir olarak bulurlar. Birinci cilt, karakterlerin Kaptan Nemo’nun büyüleyici ve gizemli dünyasına adım atışını, Nautilus’un okyanus tabanındaki ilk harika yolculuklarını ve denizlerin altındaki büyüleyici yaşamı keşfetmelerini konu alır. Jules Verne, henüz denizaltı teknolojisinin emekleme aşamasında olduğu bir dönemde, Nautilus’un teknik detaylarını ve okyanus bilimini muazzam bir isabetle tasvir eder. Eser, sadece soluk soluğa okunacak bir kaçış ve keşif hikayesi değil; Kaptan Nemo’nun şahsında adaleti, özgürlüğü ve insanlığın medeniyet adı altındaki yıkıcılığını sorgulayan felsefi bir derinliğe de sahiptir.
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah 1. CiltJules Verne · İthaki Yayınları · 201116,3bin okunma