Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe, İtalyan yazar Paola Peretti’nin kendi yaşam öyküsünden de izler taşıyan, kalbe dokunan, umut ve cesaret dolu ödüllü bir ilk romanıdır. Görme yetisini yavaş yavaş kaybeden küçük bir kız çocuğunun dünyayı algılama biçimini ve hayata tutunma mücadelesini son derece naif bir dille anlatır.
Romanın başkahramanı Mafalda, dokuz yaşında, Stargardt hastalığı nedeniyle birkaç ay içinde tamamen kör olacağını öğrenen sıra dışı bir kız çocuğudur. Mafalda, karanlığın adım adım yaklaşmakta olduğunu bildiği için, şu an görebildiği şeylerin (okul bahçesindeki o çok sevdiği kiraz ağacının, gökyüzünün, kedisinin) kendisinden ne kadar uzakta olduğunu ölçerek bir "mesafe günlüğü" tutmaya başlar. Görme yetisi azaldıkça, kiraz ağacına daha da yaklaşması gerekir. Karanlık tamamen çöktüğünde ne yapacağını, nasıl yaşayacağını sorgulayan Mafalda; ailesinin, okul bekçisi Estella'nın ve sıra dışı arkadaşı Filippo'nun desteğiyle hayata farklı bir pencereden bakmayı öğrenir. Gözleriyle göremediği dünyayı kalbiyle, dokunarak ve hissederek yeniden keşfeder.
Paola Peretti’nin duygu sömürüsünden uzak, çocuksu bir saflıkla ama bir o kadar da olgun bir dille kaleme aldığı bu eser, trajik bir konuyu muazzam bir yaşam sevincine dönüştürür. Kiraz Ağacı ile Aramızdaki Mesafe, sadece çocuklara ya da gençlere değil, hayatın getirdiği zorluklar karşısında yönünü kaybetmiş her yaştan okura karanlığın içinde bile bir ışık bulunabileceğini hatırlatan sıcacık ve ilham verici bir başyapıttır.