2026 420. kitabı
Mülksüzler, Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin’in kaleme aldığı, bilimkurgu edebiyatının en derinlikli, en entelektüel ve en sarsıcı başyapıtlarından biridir. 1974 yılında yayımlanan roman, ikircikli bir ütopya alt başlığını taşır ve iki farklı toplumsal düzeni karşı karşıya getirerek kusursuz bir sistem eleştirisi sunar. Hikaye, birbirinin uydusu olan iki farklı dünyada geçer: Urras ve Anarres. Urras; mülkiyetin, kapitalizmin, devlet otoritesinin, lüksün ve aynı zamanda derin sınıfsal eşitsizliklerin hakim olduğu zengin bir dünyadır. Anarres ise, iki yüz yıl önce Urras'taki bu sisteme başkaldıran anarşist bir grubun yerleştiği, mülkiyetin, paranın ve yasaların olmadığı, tamamen dayanışmaya dayalı, kurak ve zorlu bir çöl dünyasıdır. Romanın başkahramanı dahi fizikçi Shevek, kendi dünyası olan Anarres'teki anarşist düzenin zamanla hantallaştığını, kurumlaştığını ve düşünce özgürlüğünü kısıtlamaya başladığını fark eder. Shevek, zaman ve mekan algısını kökten değiştirecek olan Eşzamanlılık Kuramı'nı tamamlayabilmek ve iki dünya arasındaki duvarları yıkabilmek için, yüzyıllardır hiçbir Anarreslinin yapmadığı bir şeyi yapar ve Urras’a seyahat eder. Ursula K. Le Guin, Shevek’in bu iki dünya arasındaki yolculuğunu ve içsel sorgulamalarını kronolojik olarak dönüşümlü bölümlerle aktarır. Yazar; dili, mülkiyet algısını (örneğin Anarres dilinde "benim" yerine "sahip olduğum" ifadesi kullanılır) ve insan doğasını muazzam bir sosyolojik ve felsefi altyapıyla irdeler. Mülksüzler; gerçek özgürlüğün hiçbir şeye sahip olmamaktan geçtiğini savunan, mülkiyetin insan ruhunu nasıl tutsak ettiğini gösteren ve mükemmel bir toplumsal düzen arayışının asla bitmeyeceğini hatırlatan anıtsal bir edebi şaheserdir.
MülksüzlerUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 202215,6bin okunma