Seyir, Türk yazar Piraye’nin kaleme aldığı, yayımlandığı dönemden itibaren çok satanlar listelerinde uzun süre yer alan ve okuyucuda derin bir içsel dönüşüm yaratmayı hedefleyen sarsıcı bir kişisel gelişim-psikolojik romanıdır. Eser, klasik bir kurgunun ötesinde, insanın kendi zihnini, alışkanlıklarını ve hayata bakış açısını sorgulatan bir rehber niteliğindedir.
Romanın merkezinde Mina adında, dışarıdan bakıldığında başarılı ve düzenli bir hayatı varmış gibi görünen ancak iç dünyasında derin bir mutsuzluk, sıkışmışlık ve değersizlik hissiyle boğuşan bir genç kadın yer alır. Mina, hayatının tıkanma noktasına geldiği bir dönemde, kendi zihninin yarattığı illüzyonlarla ve geçmiş kalıplarıyla yüzleşmek zorunda kalır. Kitap, Mina'nın bu sancılı ama şifa dolu kendini keşif yolculuğunu, adım adım pratik farkındalık yöntemleriyle birleştirerek anlatır. Kitaba adını veren "Seyir", insanın kendi hayatına, düşüncelerine ve duygularına dışarıdan bir gözlemci gibi (seyirci kalarak) bakabilme becerisini simgeler.
Piraye, romandaki karakterlerin deneyimleri üzerinden okuyucuya şu temel soruları sordurur: "Hayatımı gerçekten ben mi yönetiyorum, yoksa çocukluğumdan beri zihnime kazınan korkular ve kodlar mı?", "Neden hep aynı döngüleri ve hayal kırıklıklarını yaşıyorum?" Yazar, nörobilim, kuantum felsefesi ve psikolojinin temel ilkelerini, kurgunun içine yedirerek oldukça anlaşılır, samimi ve sürükleyici bir dille sunar.
Seyir; hayatında köklü bir değişim yapmak isteyen, kurban psikolojisinden çıkıp kendi hayatının sorumluluğunu eline almayı arzulayan herkes için hem sürükleyici bir roman hem de dönüştürücü bir başucu rehberidir.