·210 syf.····Okunma: 22 Haziran 2026 12:42 Yu Hua'nın modern klasik haline gelen "Yaşamak" romanı, Çin'in çalkantılı yakın tarihini tek bir adamın, Fugui'nin trajik ama bir o kadar da dirençli hayat hikayesi üzerinden anlatır. Kitap, insan iradesinin, acıya katlanma gücünün ve ne olursa olsun sadece "Yaşamak" için yaşamanın mümkün olduğunu vurgular niteliktedir.
Roman, köy köy gezerek halk şarkıları toplayan genç bir anlatıcının, yaşlı bir adam olan Fugui ile karşılaşmasıyla başlar. Ana karakter Fuguidir zaten. Fugui'nin hayatını başkasından dinliyoruz ama aslında Fugui anlatıyor. Halk şarkıları toplayan genç Fugui'nin hayatını bize anlatmasında vesile olmuş oluyor aslında. Fugui kendisiyle aynı adı taşıyan bir öküzle tarlayı sürmektedir. Anlatıcı genç, bu yaşlı adamın bilgece ve sakin tavrından etkilenir ve onun hayat hikayesini dinlemeye başlar. Romanın geri kalanı, Fugui'nin kendi ağzından geçmişini anlatmasıyla şekillenir.
Fugui, 1940'ların Çin'inde, zengin bir toprak sahibinin şımarık, bencil ve hayırsız oğludur. Sadık ve sabırlı karısı Jiazhen hamileyken bile Fugui vaktini kumarhanelerde ve genelevlerde geçirmektedir. Bir gece kumarhanenin sahibi Longqi adındaki sinsi bir adamın tuzağına düşer ve ailesinin tüm servetini, topraklarını ve evini kumarda kaybeder. Bu yıkım üzerine Fugui'nin babası kahrından ölür. Fugui bir gecede en dip noktayı görür ancak bu trajedi onun uyanışını sağlar. Kibirli bir zenginden, ailesini geçindirmek için çalışan fakir bir köylüye dönüşür. Karısı Jiazhen önce babasının evine gitse de, sadakatinden ötürü kızı Fengxia ve yeni doğan oğlu Youqing ile birlikte Fugui'nin yanına sefalet geri döner.
Fugui, hasta annesi için ilaç almaya şehre gittiği bir gün, Milliyetçi ordu askerleri tarafından zorla askere alınır. Evinden, ailesinden koparılan Fugui, iç savaşın en kanlı cephelerinde yıllarca esir gibi yaşar, ölümün kıyısından döner. Uzun bir süre evine gelemez. Daha sonra Halk Kurtuluş Ordusu'nun eline geçer ve nihayet köyüne dönmesine izin verilir. Eve döndüğünde annesinin öldüğünü, kızı Fengxia'nın işe geçirdiği ağır bir hastalık yüzünden dilsiz ve sağır kaldığını öğrenir. Bu sırada Çin'de toprak reformu yapılmış, Fugui'nin eski topraklarını alan kumarbaz Longqi ise "toprak ağası" ilan edilerek kurşuna dizilmiştir. Fugui, kumar oynamasaydı ölenin kendisi olacağını fark ederek kaderin garip cilvesine şükreder.
Aslında anlatılacak çok şey var kısaca özet geçmeye çalıştım. Tabi ki burada ironi var kumar Fugui kumar oynadı ölmekten kurtuldu değil olay. Aslında Fugui bence bunların çoğunu kendi yaptıkları yüzünden yaşadı. Çünkü hem saygısız hem kibirli havalı bir insandır Fugui. Ama yaşadığı zorlukların üstesinden gelecek kadar da güçlü. Kitabın başında kayınbabasına ve köydekilere hava Atacam diye neler yaptığını tahmin edemezsiniz. Kitabı genel anlamda beğendim daha önce okunması gereken kitaplardan birisiymiş gerçekten. Nasip bu zamanaymış Kitabı okumanızı Fugui'yi bir de sizin gözünüzden kendinizin yorumlamanızı çok isterim.
Bu kitapta favori karakterlerim Fugui'nin eşi Jiazhen, kızı Fengxia ve oğlu Youing 'dır.
Okumanızı tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar diliyorum