·116 syf.····Okunma: 22 Haziran 2026 00:00 Melisa Kesmez’in Çiçeklenmeler kitabı, okurken bana bir film izliyormuş hissi veren, sıcacık ve akıcı bir hikâyeydi. Ancak kitabı benim için özel kılan yalnızca anlatım dili değil, görünene dair yaptığı güçlü sorgulamaydı.
Günümüzde özellikle sosyal medyada herkesin hayatı kusursuz görünüyor; mutlu evlilikler, sorunsuz çocuklar, huzurlu yuvalar, eksiksiz ilişkiler… Oysa Çiçeklenmeler, tam da bu görüntünün ardındaki sessizlikleri, kırgınlıkları ve eksiklikleri gösteriyor.
Kitap boyunca karakterlerin hayatlarına yaklaştıkça, görünenle gerçek arasındaki mesafenin ne kadar büyük olabileceğini fark ediyoruz. İnsanların dışarıya sundukları hikâyeler ile içlerinde taşıdıkları duygular çoğu zaman aynı değil. Bu yönüyle kitap, başkalarının hayatlarına uzaktan bakarak hüküm vermememiz gerektiğini, her mutlu fotoğrafın ve her düzenli görünen hayatın arkasında bilinmeyen hikâyeler olabileceğini hatırlatıyor.
Belki de kitabın adı bu yüzden çok anlamlı. Çiçeklenme, dışarıdan bakıldığında güzel ve kolay görünen bir süreç gibi dursa da, öncesinde uzun bekleyişler, kırılmalar, mevsimler ve görünmeyen mücadeleler vardır. Tıpkı insanların hayatları gibi…
Çiçeklenmeler, sıcacık anlatımı ve hayatın içinden karakterleriyle, bize görünenin ötesine bakmayı öğreten, okuması kadar üzerine düşünmesi de keyifli bir kitap oldu.
Her çiçeklenmenin ardında görünmeyen bir hikâye vardır; Melisa Kesmez de bu hikâyeleri büyük bir incelikle görünür kılıyor.