Polisiye Ve Gizem Türüne Giriş İçin İdeal Bir Roman
2026 51. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2026 14:16
Polisiye türüne yeni başlayan biri için İyi Bir Kızın Cinayet Rehberi iyi bir tercih. Çünkü klasik ağır polisiyelerden ziyade gizem ağırlıklı, daha hafif ve rahat okunan bir polisiye deneyimi sunuyor. Kanlı sahneler ya da karmaşık soruşturmalarla boğmuyor, bunun yerine merak duygusunu sürekli canlı tutarak okuru içine çekiyor. Hikâyenin merkezinde Pip karakteri var. Bir olayın peşine düşmesi, herkesin kabul ettiği bir gerçeği sorgulaması ve vazgeçmemesi hikâyeyi taşıyan en önemli unsur. Aslında kitap bana göre bir cinayetten çok, insanların bir olayı ne kadar hızlı kabullenip sorgulamayı bırakabildiğini anlatıyor. Kasaba için suçlu bellidir, dosya kapanmıştır ve kimse daha fazlasını öğrenmek istemez. Pip ise tam da bu noktada devreye giriyor. Bu yüzden karakteri genel olarak çok başarılı buldum. Andie’nin gerçekten ölüp ölmediği sorusu kitap boyunca güçlü bir merak unsuru yaratıyor. Sürekli yeni ipuçları ortaya çıkıyor ve bir noktadan sonra okur olarak her ihtimali düşünmeye başlıyorsunuz. Fakat burada küçük bir eleştirim var: Gizem romanlarında yanıltıcı izler normaldir ama bazı sahnelerde bunun doğal bir ipucu olmaktan çıkıp okuru bilinçli olarak yanlış yöne çekmek için kurulmuş bir aldatmaca gibi hissettirdiğini düşündüm. Merak duygusunu canlı tutuyor ama geriye dönüp baktığımda bazı parçalar tam yerine oturmuyor. Pip’in cesareti ise hikâyenin hem güçlü hem de zayıf taraflarından biri. Başlarda merak eden, araştıran ve pes etmeyen bir karakter olarak çok iyi çalışıyor. Ancak olaylar ilerledikçe bu cesaret fazla büyüyor. Özellikle bazı yüzleşmelerde tek başına hareket etmesi ve kendini ciddi tehlikelere atması bana abartılı geldi. Bu noktadan sonra karakter gerçekçiliğini biraz kaybedip masalsı bir hâl alıyor. Karakter sayısı zaman zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Romanın odağı karakterlerden çok olay örgüsünde. Bu yüzden derin karakter analizi bekleyen okurlar aradığını bulamayabilir. Benim için de hikâyenin merkezinde karakterlerden çok gizem vardı. Finale doğru yazarın biraz fazla sürpriz kullanmaya çalıştığını hissettim. Olaylar üst üste geliyor, yeni bilgiler ekleniyor ve bazı noktalar yalnızca ters köşe yaratmak için karıştırılmış gibi duruyor. Bu kötü mü? Hayır. Ama ilk bölümlerdeki doğal akışın biraz zayıfladığını düşünüyorum. Tüm bunlara rağmen kitabı genel olarak beğendim. Pip ve Ravi’nin uyumu, akıcı anlatımı ve merak unsurunu sürekli canlı tutması sayesinde kendini rahat okutan bir roman. Ancak büyük beklentilerle yaklaşmamak gerektiğini düşünüyorum. Deneyimli polisiye okurları için biraz yavan kalabilir, ama türüne yeni başlayanlar için oldukça iyi bir başlangıç noktası. Benim için kitabın en güçlü tarafı katilin kim olduğundan çok, insanların gerçeği araştırmak yerine hazır bir hikâyeye inanmayı ne kadar kolay seçtiğini göstermesiydi.
İyi Bir Kızın Cinayet RehberiHolly Jackson · Epsilon Yayınevi · 20223,703 okunma