Jale Sancak'ın Uyanan Güzel romanı, bireysel mutluluk arayışını toplumsal sorunlarla birleştiren, umut duygusunu merkezine alan etkileyici bir eserdir. Romanın başkahramanı Vahide, hayatını terzilik yaparak sürdüren, geçmişin yükleriyle yaşayan bir kadındır. Uzun yıllar boyunca kendi isteklerini geri plana atan Vahide'nin yaşamı, sokak müzisyeni Adrian ile tanışmasıyla farklı bir yöne evrilir.
Eser yalnızca bir aşk hikâyesi anlatmaz; aynı zamanda kentleşme, çevre tahribatı, toplumsal baskılar ve kadınların bireyleşme mücadelesi gibi konulara da değinir. Yazar, özellikle kadınların ataerkil toplum içinde yaşadığı görünmez baskıları ve kendilerini gerçekleştirme çabalarını başarılı bir şekilde işler. Vahide'nin yaşadığı dönüşüm, romanın temel eksenini oluşturur.
Jale Sancak'ın dili sade ve akıcıdır. Karakterler günlük yaşamdan izler taşıdığı için okurun onlarla bağ kurması kolaylaşır. Roman boyunca umutsuzluk ve karamsarlık yerine sevgi, dayanışma ve değişim inancı öne çıkar. Bu yönüyle eser, okura hem düşündüren hem de moral veren bir okuma deneyimi sunar.
Romanın en güçlü yanı, toplumsal eleştiriyi didaktikleşmeden verebilmesidir. Kadınların kendilerini keşfetme ve özgürleşme süreçleri doğal bir kurgu içinde aktarılır. Ancak bazı okurlar için toplumsal mesajların zaman zaman hikâyenin önüne geçtiği düşünülebilir.
Sonuç olarak Uyanan Güzel, kadınların kendilik arayışını, sevginin dönüştürücü gücünü ve daha yaşanabilir bir dünya özlemini anlatan başarılı bir romandır. Toplumsal duyarlılığı yüksek, karakter odaklı ve umut veren romanlardan hoşlanan okurlar için tavsiye edilebilecek bir eserdir.
Uyanan GüzelJale Sancak
Uyanan GüzelJale Sancak · Sia Kitap · 2026181 okunma