2026 18. kitabı
𔒝🅂🄴🄻🄰🄼 𔒝 Güzel bir gün diliyorum herkese... Bugün size @metiskitap ‘dan çıkan #joannegreenberg ‘in güzel kaleminden #sanagülbahçesivadetmedim kitabının yorumu ile geldim... #kitabınkonusu Joanne Greenberg’in uzun yıllar Hannah Green takma adıyla yazdığı psikolojik (otobiyografik) izler taşıyan Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, şizofreni tanısı alan 16 yaşındaki Deborah’ın zorlu yaşam mücadelesini anlatıyor. Kitap, Deborah’ı doktorunun önerisiyle özel bir kliniğe götüren anne ve babasının yaşadığı kaygılarla başlıyor. Ailenin, hastalığın nedenlerini sorgulaması ve yaşadıkları duygusal süreç etkileyici bir şekilde aktarılıyor. Tedavi sürecini üstlenen Dr. Fried, Deborah’ın gerçek dünyadan kaçmak için sığındığı Yr adlı hayali evreni anlamaya çalışırken onunla güçlü bir güven ilişkisi kuruyor. Doktorun yaklaşımı, Deborah’ın kendi gücünü keşfetmesine ve dünyanın kusursuz bir yer olmadığını kabul ederek yaşamla yeniden bağ kurmasına yardımcı oluyor. Roman boyunca Deborah’ın duyduğu sesler, korkuları, travmaları ve gerçeklikten uzaklaşmasına neden olan iç çatışmaları ayrıntılı biçimde işleniyor. Terapinin ne kadar sancılı bir süreç olduğu görülürken, geçmişle yüzleşmenin ve düşüncelerini yeniden yapılandırmanın iyileşme üzerindeki etkisi de dikkat çekiyor. Kitap sadece Deborah’ın hikâyesine odaklanmıyor; aynı zamanda klinikteki diğer hastaların kurduğu dostlukları, çatışmaları, umutları ve sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları da gözler önüne seriyor. Bu yönüyle ruh sağlığı, insan ilişkileri ve iyileşme süreci üzerine düşündüren bir eser ortaya çıkıyor... Peki insan, zihninin yarattığı karanlıkla mücadele ederken gerçekliğe tutunmayı nasıl başarabilir? #kitaphakkındadüşüncelerim Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, yalnızca ruhsal hastalığın anlatıldığı bir roman değil; aynı zamanda insanın kendi iç dünyasıyla verdiği zorlu mücadelenin etkileyici bir hikâyesi. Deborah’ın gerçeklik ile hayal dünyası arasında yaşadığı çatışmaları okurken zaman zaman onun çaresizliğini, korkularını ve yalnızlığını derinden hissettim. Özellikle terapi sürecinin sabır, emek ve güven gerektirdiğini göstermesi kitabın en güçlü yönlerinden biri. Yazarın karakterlerin duygularını ve düşünce dünyalarını ayrıntılı şekilde aktarması, ruh sağlığı konusunda daha fazla empati kurmamı sağladı. Kitap, iyileşmenin düz bir yol olmadığını; iniş çıkışlarla, umutla ve kararlılıkla mümkün olduğunu gözler önüne seriyor. Okurken zaman zaman zorlayıcı olsa da insan psikolojisini anlamak ve farklı bakış açıları kazanmak adına oldukça değerli bir eser olduğunu düşünüyorum. Belki kitabı okuyanlar biliyordur ama bilmeyenler için yazarımızla ilgili büyük gerçek çok şaşırtacak sizi. Semra tavsiyesidir. Şans verin derim... #engelsiz_okurrr #sanagülbahçesivadetmedim
Sana Gül Bahçesi VadetmedimJoanne Greenberg · Metis Yayınları · 202119,3bin okunma