Kirpinin Zarafeti , ilk sayfalarında beni zorlayan kitaplardan biri oldu. Anlatımının felsefi yönü ve karakterlerin düşünce dünyası nedeniyle hikâyeye alışmam biraz zaman aldı. Hatta bir ara kitabın bana hitap etmeyeceğini düşündüm. Fakat sayfalar ilerledikçe fark ettim ki bu roman, aceleyle okunmayı değil; durup düşünmeyi isteyen bir eser. O noktadan sonra hikâye beni adeta sarıp sarmaladı.
Romanın merkezinde apartmanın kapıcısı Renée Michel ve genç bir kız olan Paloma Josse bulunuyor. Dışarıdan bakıldığında sıradan görünen bu iki karakter, aslında çok derin bir düşünce dünyasına sahip. Özellikle Renée'nin bilgeliği bana uzun süre düşündüren bir bakış açısı kazandırdı.
Kitap bilgeliğin gösterişle ölçülmeyeceğini çok güzel anlatıyor. Günümüzde insanlar çoğu zaman bildiklerini kanıtlama, kendilerini sürekli ispat etme ihtiyacı hissediyor. Gerçek bilgi sessiz olur. Her şeyi bildiğini herkese söylemek, bunu sürekli hissettirmeye çalışmak zorunda değil. Seni gerçekten anlamak isteyen, seni olduğu gibi görebilen insanlar zaten içindeki zenginliği fark edecektir. Kendini herkese ispatlamaya çalışmanın çoğu zaman bir anlamı yoktur.
Belki de kitabın adı tam da bunu anlatıyor. Kirpi, dışarıdan bakıldığında dikenleriyle mesafeli görünür; ama içinde zarif ve hassas bir dünya taşır. İnsanlar da böyledir. Dış görünüş, meslek ya da toplumun bize biçtiği roller, bir insanın gerçek değerini anlatmaya yetmez.
Bu kitap bende yalnızca güzel bir hikâye bırakmadı; insanlara bakışımı da biraz değiştirdi. Artık birini değerlendirirken ilk izlenimin ne kadar yanıltıcı olabileceğini daha çok düşünüyorum. Çünkü bazen en büyük bilgelik, sessiz kalabilmektir. En derin insanlar ise kendilerini en az anlatanlardır. Başlangıcı sabır isteyen ama sonunda okuruna hem felsefi hem de insani açıdan çok değerli düşünceler armağan eden, etkisi uzun süre devam eden bir eser.
Keyifli okumalar dilerim.
Kirpinin ZarafetiMuriel Barbery · Kırmızı Kedi Yayınları · 20259,8bin okunma