Bazı betikler bilgi verir, bazıları avutur, bazıları ise insanın usunun karanlık bucaklarına bir el feneri tutar. VesveseN benim için üçüncü sınıfa girenlerden biri diyebilirim çünkü beyin işleyişinin düşünülmeyen noktalarına dokunuyor.
Mehmet Yıldız, bu betikte yalnızca dinî anlamdaki vesveseyi değil de insanın kendisiyle, geçmişiyle, korkularıyla ve bitmek bilmeyen iç konuşmalarıyla kurduğu ilişkiyi de masaya yatırıyor. Hepimizin zaman zaman yaşadığı “Ya şöyle olursa?”, “Acaba yanlış mı yaptım?”, “Yeterince iyi miyim?”, "Bunu niye düşündüm?" gibi düşüncelerin nasıl büyüyüp yaşamımızı etkileyebildiğini duru, anlaşılır bir dille anlatıyor.
İçeriğin en güçlü yanı, teorik anlatımın içinde gündelik eylemlerden de örnek bulunması. Bir kapıyı kilitleyip kilitlemediğini sürekli yoklayan insanlardan, düşünceleri yüzünden saatlerce kendini sorgulayanlara dek pek çok tanıdık durum üzerinden ilerliyor. Bu da anlatılanları soyut bir düşünce olmaktan çıkarıp somutlaştırıyor. Okurken birçok yerde “Bunu ben de yapıyorum.” dediğimi ayrımsadım.
Özellikle vesveseye yalnızca bir iman sorunu ya da yalnızca şeytanın fısıltısı olarak bakmaması ilgi çekici. Zihnin çalışma biçimi, alışkanlıklar, korkular ve insan psikolojisi üzerinden de değerlendirmeler yapıyor. Bu açıdan betik, konuya ayrı bir pencere açıyor ve okuru tek boyutlu düşünmekten uzaklaştırıyor.
Bununla birlikte betikle ilgili dürüstçe söyleyebileceğim bazı noktalar da var. Eserde Kur’an’dan ve dinî referanslardan yararlanılsa da içerik tamamen Kur’an merkezli bir çerçeveye oturmuyor. Yazarın kendi okuma birikimi, kişisel yorumları ve diğer kaynaklardan edindiği düşünceler anlatının önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu nedenle yalnızca ayet temelli bir inceleme bekleyen okurlar zaman zaman yazarın bireysel bakış açısının daha baskın olduğunu duyabilirler.
Ayrıca bazı bölümlerde aynı düşüncelerin ayrı örneklerle yinelendiğini düşündüm. Verilmek istenen ileti açık olsa da yer yer daha kısa ve yoğun bir anlatım yeğlenebilirmiş. Ancak bu durum genel akışı bozacak seviyede değil.
Sonuç olarak VesveseN, vesvese kavramına yalnızca dinî bir başlık olarak değil, insanın zihinsel dünyasının bir parçası olarak yaklaşan, düşündüren ve farkındalık oluşturan bir çalışma. Her görüşüne katılmak zorunda değilsiniz fakat okurken kendi zihninizle ilgili yeni noktalar ayrımsama olasılığınız oldukça yüksek. Betiği bitirdiğimde elimde kesin yanıtlardan çok daha değerli bir veri kaldı: Kendime ve düşüncelerime başka bir açıdan bakabilme olanağı. Bu yönüyle okunup üzerine konuşulabilecek bir içerik olduğunu düşünüyorum.
Betikle esen kalın.