2026 50. kitabı
​Mitolojiyi hep gökyüzünden şimşekler çaktıran tanrıların güç savaşlarından ibaret sanmayın. Bu kitap bize Olimpos'un o heyecanlı dünyasının arkasında aslında upuzun bir insanlık tarihinin, en ilkel ve en evrensel arzusu olan "sevilme arzusunun" yattığını gösteriyor. Tuğba Sarıünal 'un yazdığı Eros kitabının yorumu ile geldim. ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ Kitap geçmişten günümüze "sevilme ihtiyacı" ile kuru efsane anlatımlarını bir kenara bırakıp, günümüz insanının yalnızlığına antik dünyadan çok güçlü bir ayna tutuyor. Gücüyle dünyayı titreten Zeus'un ya da zamanı büküp her şeyi yok eden Kronos'un o sert dünyasında bile her şeyin üzerinde hüküm süren tek bir güç var: Eros ve onun görünmez okları. Kitabı okurken, tarihin en büyük savaşlarının ve yıkılan krallıklarının ardında bile hep o bildiğimiz ama bir türlü adını koyamadığımız sevilme ihtiyacının, yani insanın içindeki o derin boşluğun yattığı gerçeğiyle yüzleşiyoruz. ㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤㅤ ​Sayfalar arasında ilerledikçe antik Yunancada doğrudan "Ruh" anlamına gelen Psyche ile tutkunun, arzunun simgesi olan Eros'un o sancılı hikayesi kitabın felsefi merkezine oturuyor. Bu efsane, içsel yolculuk anlatan antik kahramanların anlatıldığı, ruhun olgunlaşma evrelerini fısıldamakta. Ruhun olgunlaştıran güzelleşip, sakinleştiğinde derinleştiğini , bunu kabul etmeyi öğrendiğinde çok daha özel olduğunu farkediyoruz . Mitoloji hakkında biraz daha okumam gerektiğini hissettim. Kaktüs Hanım tavsiyesi ile okuduğum uzun zaman okuduğum bir mitoloji kitabıydı . Yazarımızla ilk tanışma kitabım oldu . Yazarımızın kalemine yüreğine sağlık. Herkese keyifli okumalar.
ErosTuğba Sarıünal · Destek Yayınları · 202629 okunma