2026 17. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2026 00:00
Bazı yazarlar ilk kitabıyla sizi etkiler, ikinci kitabıyla ise bunun tesadüf olmadığını kanıtlar. Dokuzla Dokuz Arasında benim için tam olarak böyle bir deneyim oldu. Leo Perutz'tan okuduğum ikinci kitap olması nedeniyle bu kez yalnızca hikâyeye değil, yazarın anlatım tarzına da daha fazla dikkat ettim. Kitap bittiğinde ise ilk izlenimim değişmedi: Perutz, sade görünen cümlelerin içine oldukça geniş bir hayal gücü sığdırmayı bilen yazarlardan biri. Ve bu cümleleri okumak kitap boyunca gerçekten çok keyifli. Hikayenin en güçlü taraflarından biri ritmi. Olaylar neredeyse hiç duraksamıyor ve her bölüm, bir sonrakini merak ettirecek kadar güçlü bir akış sunuyor. Her bölüm kendi başına bir dizinin bir bölümü gibi. Ana konuya hizmet eden farklı farklı olaylar ve "şimdi bu bölümde neler yaşanacak acaba?" hissi sayfaları hızlı hızlı çevirmeme sebep oldu. Bu nedenle kitap bir bölüm daha diyerek ilerlediğiniz türden bir okuma deneyimi yaşatıyor. Ancak bu akıcılık, yüzeysel bir anlatım anlamına gelmiyor. Tam tersine, eğlenerek takip ettiğiniz olayların altında insanı durup düşünmeye zorlayan ayrıntılar bulunuyor. Kitaba dair en sevdiğim şeylerden biri de sürekli tetikte tutması. Günlük hayatın sıradan görünen anları beklenmedik bir gizemle buluşuyor. Okurken "Acaba şimdi ne olacak?" sorusunu sık sık kendime sordum. Fakat bu merak, yalnızca olay örgüsünden kaynaklanmıyor; karakterlerin seçimleri ve yaşanan tesadüfler de okurun zihnini canlı tutuyor. Kitabı keyifli ve eğlenceli kılan temel unsur da bu tesadüfler işte. Kitap, yalnızca sürükleyici bir kurgu arayanların değil, okurken zihnini de meşgul etmeyi sevenlerin keyifle okuyabileceği bir roman. Leo Perutz'un kendine özgü anlatımını merak edenler için de iyi bir başlangıç olabileceğini düşünüyorum. Benim açımdan bu kitap, Perutz'un neden kendine has bir yazar olarak görüldüğünü bir kez daha gösterdi. Sade dili, güçlü hayal gücü ve okuru son sayfaya kadar diri tutan anlatımı sayesinde uzun süre aklımda kalacak romanlardan biri oldu. Finali oldukça vurucuydu. :( Ve Sonja hanım kızımız çok sinir bozucuydu.
Dokuzla Dokuz ArasındaLeo Perutz · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,059 okunma