Cengiz Aytmatov
2026 86. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2026 14:57
En büyük Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'dan,Bozkırın Kalbinden İnsan Hikayeleri... Aytmatov okumak adeta edebi bir tekâmül yolculuğu gibi.İçsel derinlik,sadakat,aşk ve dönemin acımasız siyasi çarkları içerisinde varoluşsal sancı.Her bir öykü bozkırın ortasından yükselen hem yerel hem de evrensel birer çığlık adeta. Kitapta 5 ayrı hikaye bekliyor bizi,başlayalım o halde. Elveda Gülsarı Gülsarı ve Tanabay'ın dostluğunu merak edenler şöyle buyurun lütfen. Kula at Gülsarı'nın ihtişamı ve çöküşü,aslına bakarsanız Tanabay'ın idealleri ve Sovyet rejiminin siyasi çarkları arasında ezilişinin bir aynası gibi. Dönemin acımasız siyasetinde,kolektif sistemin insanı ve doğayı nasıl öğüttüğüne şahit olmak isteyenler için harika bir hikaye. Yüz Yüze Seyde ve askerden firar eden kocası İsmail'in hikayesi üzerinden savaşın yıkıcılığını ve psikolojik çöküşü Aytmatov'un kaleminden dökülenlerle hissetmek isteyenlere. Cemile Güzeller güzeli Cemile,Danyar ve küçük Seyit... Savaşın ve katı geleneklerin gölgesinde ,Bozkırın ortasında yeşeren bir aşkın öyküsü. Danyarın içli türküleri, kısıtlı imkanlarla ama çocuksu bir heyecanla çizilmiş Seyit'in resimleri. Aşkın ve sanatın insanı nasıl özgür kıldığına tanık olmaya hazırsanız okuyun okutturun. Oğulla Görüşme ve Askerin Oğlu Oğul özlemiyle yollara düşen Çordon'un geçmişine ve oğlunu askere gönderdiği güne gidip,savaşın ayırdığı hayatları ve bir babanın bitmek bilmeyen umudunu Oğulla Görüşme, Sinemada gördüğü bir savaş filminde bir askeri canlandıran oyuncuyu , savaşta kaybettiği babası zanneden bir evladı Askerin Oğlu olarak iki kısa ama çarpıcı hikaye ile okuyoruz. Toplum gerçeklerini hem yerel hem evrensel, hem dönemsel hem de günümüzde hissetmek isteyenlerin mutlaka şans vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Elveda Gülsarı / Yüzyüze / Cemile / Oğulla Görüşme / Askerin OğluCengiz Aytmatov · Cem Yayınevi · 2000372 okunma