2026 45. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2026 06:47
Adaletin sadece soğuk kanun maddelerinden ibaret olmadığını, asıl gücünü insan vicdanından alması gerektiğini yüzümüze çarpan sarsıcı bir başyapıt. Bryan Stevenson, Walter McMillian davası ekseninde kurumsal ırkçılığı ve sistemin açıklarını anlatırken, okuyucuyu sadece bir hukuk mücadelesine dahil etmiyor; aynı zamanda "insan kalabilmenin" ne anlama geldiğini sorgulatıyor. Kitabın kapağındaki dikenli teller arkasındaki kuş tasviri, özgürlüğü elinden alınmış masumların çaresizliğini ve o çaresizliğin içindeki umut kırıntılarını o kadar net özetliyor ki, daha ilk sayfayı açmadan anlatının ağırlığını derinden hissetmeye başlıyorsunuz. ​ Eserin en etkileyici yönü, körü körüne işleyen ceza sisteminin çarkları arasında ezilen yoksul, kimsesiz ve sesi duyulmayan insanların trajedisini tamamen gerçekçi ama bir o kadar da şefkatli bir dille aktarması. Yazarın idealist bir avukat olarak kurduğu Eşit Adalet İnisiyatifi üzerinden yürüttüğü bu mücadele, hukukun bazen güçlülerin elinde nasıl bir cezalandırma mekanizmasına dönüşebileceğini gözler önüne seriyor. İdam mahkumlarının dünyasına açılan bu pencere, önyargıların ve politik çıkarların gölgesinde kalan adalet arayışının ne denli sancılı olduğunu gösterirken, okuyucunun empati sınırlarını sonuna kadar zorluyor. ​Kitaba adını veren "merhamet" kavramı, burada zayıf bir acıma duygusu olarak değil, sistemi iyileştirebilecek, kör düğümleri çözebilecek devrimci bir güç olarak konumlandırılmış. Stevenson bize suçun ve cezanın ötesinde, her insanın hatasından veya üstüne atılan iftiradan bağımsız olarak bir haysiyete sahip olduğunu hatırlatıyor. Gerçek adaletin ancak ve ancak merhametle, şefkatle ve empatiyle harmanlandığında tecelli edebileceğini savunurken; öfke ve intikam duygusuyla hareket eden sistemlerin toplumları nasıl çürüttüğünü çarpıcı kanıtlarla ortaya koyuyor. ​ Merhamet, kurgu dışı bir kitap olmasına rağmen en sürükleyici psikolojik ve hukuki gerilim romanlarından çok daha derin bir iz bırakıyor hafıza
MerhametBryan Stevenson · Koridor Yayıncılık · 2020605 okunma