·480 syf.····Okunma: 23 Mayıs 2018 14:05 İlber Ortaylı'nın bir televizyon programında konuşur gibi yazdığı akıcı ve okuması zor olmayan bir kitap.
Son yıllarda Atatürk'ü sevip sevmemek siyasi cepheleri belirliyormuş gibi bir hava oluşturulduğundan, İlber Hoca'nın Atatürk hakkındaki düşüncelerini oldukça merak ediyordum. Kendisi genelde tv'lerde polemik oluşturabilir diye Atatürk konusunda çok fazla öznel cümleler kullanmaz, daha çok bilimsel açıklamalar yapardı. Kitapta öznelliği biraz daha arttırıp fikirlerini beyan etmiş; İlber Hoca gibi bir tarih ansiklopedisinin Atatürk hakkındaki düşüncelerini daha geniş biçimde öğrenmek önemli.
Ayrıca birkaç detay dışında Atatürk hakkında duymadığım, beni şoka uğratacak bir bilgi pek yoktu ama bilgileri tazeleyecek, yeri geldiğinde başvurulacak çok güzel bir kaynak olmuş.
Az kullanılan bazı kelimeleri öğrenmek ve okunması gereken bazı önemli kaynaklar hakkında bilgi edinmek için dahi okunması gereken bir eser. Umarım İlber Ortaylı engin bilgi birikimiyle, spekülasyonlarla dolu 2. Dünya Savaşı Dönemi Türkiye'si ve İnönü konusunda da bir kitapla bizi temiz bilgiye ulaştırır.