2018 25. kitabı
Yakup kadri ve yaban Kurtuluş savaşını değişik bir boyuttan anlatan güzel bir bir eser çanakkale savaşında sağ kolunu yitiren bir subayın emirerinin köyüne yerleşmesi ile başından geçenlerin anlattığı roman ilk bakışta köylüyü eleştirdiği ve hakaret ettiği izlenimini versede genel anlamda eleştirilerinin haklılığını ortaya koyuyor her zaman savaş esnasında kendi çıkarlarını düşünen din iman diye insanları sömüren zihniyetler olmuştur olmayada devam edecektir.romanın bende bıraktığı en büyük etki osmanlı döneminin anadoluyu açlık ve sefalete en kötüsüde cehaletin kucağına bırakmış olması eleştirdiğim nokta ise subay Ahmedin her olayı avrupa standartında değerlendirmesi ve cumhuriyet sonrasi ismet inönü dönemininde yaşanan (bağlama yerine mozart vb gibi) kültür dayatmalarının o dönem aydınlarının etkisi ile mi oluştuğu sorularını beraberinde getiriyor bu düşüncemin en büyük etkisi de yakup kadrinin uzun dönemler etkin rolde olması köylü konusunda yazıları bazı konularda beni rahatsız etti ama köye gelip okuyup üfleyip giden şeyhten tutunda kaypak ağası ve maddiyattan başka gòzü bir sey görmeyen imamı ve bize dokunmayan yılan bin yaşasın diyen köylüler şimdide var mı diye sorsanız var derim
YabanYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 202154,6bin okunma