Gönderi

Puan vermedi·352 syf.··
2017 15. kitabı
1984... Sanırım bu kitabın övgüsünü ve "aaa bak aynı günümüz" gini yorumları duymamış olan yoktur. Bana göre kitabın bu denli övgü alması, abartılmış bir tepki. Kitap güzel değil mi? Elbette güzel. Distopya türünün iyi bir örneği ancak sorun şu ki daha güzel örnekleri de var. Aynı yazar elinden çıkmış Hayvan Çiftliği, bana göre 1984 ten daha güzel bir yapıt mesela. Neyse kitaba dönelim. Kitabın konusu üzerinde durmayacağım, okumamış olan varsa mutlaka okusun zaten. Artılarından ve eksilerinden bahsedeceğim. Kitap, dünyasını okuyucuya güzel aktarıyor. Distopyadan beklenen ağırlıkta ve kasvette bir dünya tasviri yapılmış. Yaratılan aygıtların (devlet organları, vs.) işlevleri anlaşılır, hikayeye etkileri güzel. Ancak olaylar ve olayların gelişimi yönünden kitap benden artı puam alamadı. Karakterlerin kırılma evreleri ve olaylara dahil olma süreçlerini de yetersiz buldum. Bazı noktalarda karakter bunu neden yapyı diye sotunce tatmin edici bir cevap bulamadım kitap içerisinde. Kitabın bitişi ise güzeldi. 1984 ü sevmeme rağmen abartılacak bir yanı olduğunu düşünmüyorum. (Unutmadan, kitabın günümüzle benzerlik sağlamadının sebebiyazarın müneccim olmadı değil, genel geçer kalıplara sığınıp kurguyu bu kalıplar üstüne temellendirmesidir. Bu bir başarıdır elbet ama müneccimlik yada öngörülülük değil.)
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023199,9bin okunma
·
1 Gösterim
3 Yorum
Mukemmel. Neden böyle hissetiginizi söyleyeyim Hayvan Çiftliği'ni önce okuduğunuz için :) Ilk 1984'ü okumuş olsaydiniz diger yorumlara benzer yorumlar yapardınız diye düşünüyorum :)
Uğur Çam
Gönderi Sahibi
1984. Yaklaşık beş altı sene, belki dha da önce okumuştum ilk. Hayvan çiftliğini ise ancak bu sene başında fırsat bulup okudum. Ama teorini şöyle destekleyeyim, 1984ü ilk okudiğumda ben de hayatımda okidiğum en iyi roman olduğunu düşünüyordum. Sonra başka romanlar da okudum geçti :)
Bi daha teori falan yok :))
Uğur Çam
Gönderi Sahibi
Neredeyse oluyordu ama :) Kendini az daha geliştirirsen olacak bu iş :))
Derslerden firsat bulursam gelistiricem :)))
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.