Yine @birkutukitapcom un Ağustos ayı seçkisinden okuduğum @mayakitap harikası Türk Masalları. Öncelikle yayınevinin masallarla ilgili yapmış olduğu bu masal dizisini takdir ettim. Biz okurlara müthiş bir masal şöleni. Bu dizinin diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.
Amerikan, Japon, Rus vb. gibi edebiyat alanlarından da masal derlemelerinin bulunduğu bu diziden ilk olarak Türk Masalları kitabını okumak benim için çok güzel oldu.
Bir kültürün yazılı edebiyatından önce sözlü edebiyat döneminde oluşmaya başlamış olan masal türü zamanla coğrafyadan coğrafyaya, kültürden kültüre, insandan insana dağılarak, değişerek ve varyantlaşarak oluşumunu tamamlar. Bu alanda uzmanlık yapan işinin ehlileri tarafından dinlenilir, yazıya dökülür, derlenir ve o kültürün bir ürünü haline gelir. Ki bu durumda o ürünün ilk ağızdan değil de son rivayetinden edebiyat sahasına kalır.
Türk kültürünün edebiyat alanındaki eserlerini tanımalarına vesile olan Macar alim Ignác Kunos tarafından derlenen bu masallar da edebiyatımızda yerini alana kadar bu aşamalardan geçmekle birlikte yazılı edebiyata döküldükten sonra değer artmıştır.
Gerek kültürünün gerekse dışarıdan almış olduğu etkilerin kendini okuttuğu bu masallarda çoğunlukla doğaüstü unsurlar ve olaylar anlatılır. Zamanı, mekanı bilinmez. Kahramanları ise eh yani. Büyü unsurunun hakim olduğu bu masallarla zamanımı geçirirken epey eğlendim, adeta bir çocuk gibi mutlu oldum.
Masalların çoğunda 'bir varmış bir yokmuş' gibi kalıplar, bazen tekerlemeler yer alıyor. Hatta bununla da kalmayıp büyü, don değiştirme, üçler, beşler, yediler, kırklar gibi daha birçok motif var. Biraz daha dikkatli okuyunca ben buradayım diyen birçok unsur göz kırpmaya devam ediyor.
İtinayla tavsiye ederim.