2018 36. kitabı
Hikayelerimde ne okuduğumu görüp de yanınızdakini dürtüp bak bak ne okuyor dediğiniz o kitap işte #okudumbitti Umduğunuz şeyler yok içinde efendim, işe azcık felsefik yaklaşırsanız (sevişmenin de felsefesi mi olurmuş dediğinizi duyar gibiyim, etmeyin) okumak için gerekli sebepleriniz olacaktır. Doğanın kanunu olmasına rağmen, telaffuz edildiğinde kimsecikler haberdar değilmiş gibi davranılan, toplum tatafından üvey evlat muamelesi yapılan erotizm de kendi çapında bir bilim olarak ele alınıp incelenebilir. Ki bu bir gerekliliktir bence. Toplumca bu konuları konuşmaya o kadar kapalıyız ki dolayısıyla öğrendiğimiz şeyleri de ya yarım yamalak ya da tümüyle yanlış öğreniyoruz. Ya da bastırılan duygular dışarıya şiddet olarak çıkıyor diyebilirim. Bu yüzden nüfusun hızla artışını göz önüne alarak çok uzak durmanın mümkün olmadığı (istenmediği) bu konu hakkında da lütfen konuşmaktan, araştırmaktan ve öğrenmekten çekinmeyin. Okuyanlara da baykuş gibi bakmayın Zıtlıkları tüm çıplaklığıyla ve kaçınılmaz birliğiyle ortaya koyan Bataille'den daha sert bir kitap bekliyordum, görüşlerini yargılanma telaşı içerisinde olmadan açıkça yazsın isterdim ama sanırım bu durumda da kitabın nesnelliğini düşürmüş olurdu ve hâlâ bile bu konulardan kaçındığımızı düşünürsek öyle yapmaması çok yerinde bir tutum olmuş. Nesnelliği koruyabileceği ölçüde, gerektiği yerde kendi görüşünü -bu konuda açıklama yapmaktan kaçınacağım- demek yerine ortaya koysun isterdim. Bakalım aynı fikirde miyiz dimi İşin gırgırı bir yana, erotizm hayatla olduğu kadar edebiyatla da iç içe ve bu kitapta da ağzımı açık bırakacak detaylar/bilgiler edindim. Bunlardan biri ilk insanın mağaraya resim çizmesiyle ilgili. Bir diğeri içimizdeki güzellik çelişkisi ile ve tabi ki yasak ve evlilikle... konu başlı başına merak uyandırıcı zaten. O yüzden kitap hakkında bilgiler vermek yerine buraya böyle bir kitap da olduğunu ve Bataille gibi bir isimle ne kadar geç tanıştığımı bırakayım da hâlâ tanışmayan varsa bi incelesin. Bataille'den Edebiyat ve Kötülük hakkında bir inceleme okumuştum. Sizin bu yazardan okuyup sevdiğiniz bir başka kitap varsa önermekten kaçınmayın
ErotizmGeorges Bataille · Bilkamat · 199398 okunma