Merhaba canım insanlar :)
Bu kitap an'ın anı olmasına vesile...
4. Buluşmamız için Hüda'cımın önerisi üzerine okudum.(#33643036 )
Okuduğum ilk Jack London kitabı olan bu kitap aynı zamanda beni Lal kitapevinden mutlu çıkaran ikinci kitaptır. İstediğim yayınevinin baskısını üstelik internetteki liste fiyatından daha fazla para ödemeden aldığım için pek mutluyum.
Neysem gelelim kitaba. Dediğim gibi okuduğum ilk Jack London kitabı, öğrendim ki her ne kadar üslup benzerlik gösterse de konu olarak bu kitap diğer kitaplarından farklı imiş. Bu bilgiyi de neden paylaştığımı bilmezken, kitabı gerçekten beğendiğimi belirtip, içeriğine geçeyim.
Kitap Evrim teorisi baz alınarak yazılmış bir eser. Bundan milyon yıl önce, insan neydi? ne yapıyordu? sorularının cevabını almak mümkün kitaptan. Bir de kimilerinde helikopterden, kimilerinde uçurumdan, ben denizde nere olduğunu bilmediğim bir yükseklikten düştüğümüz, yere çakılmadan da uyandığımız rüyaların tabirini.
Vatandaşımız milyon yıl önce yaşadığı ve rüyasında görmek suretiyle yada günlük yasantısında benzer bir an ile karşılaştığında -mesela babası sirke götürdüğünde aslanı gördüğü zaman, vahşi hayvanlardan kaçışını hatırlaması gibi- hatirladiği olaylar silsilesini ilkel olan kendi ağzından fakat su an ki aklı ile yorumlayarak anlatıyor.
İlkel ınsanları; ağaç adamlar (en az gelişmiş toplum), mağara adamlar [gelismekte olan toplum (kendisinde içinde yaşadığı topluluk)]ve ateş adamlar (gelişmiş toplum) olmak üzere üç gruba ayırarak anlatmış.
Ben bu ayrımından ve yapılan tespitlerden yola çıkarak kitabın "sosyal eleştiri" amaçlı yazıldığını düşünüyorum.
Evrimin bir canlının bir başka canlıya dönüşmesi ve bedensel olmadığına inanıyorum. Düşünsel ve davranışsal olarak sürekli bir evrim halinde olduğumuz ise su götürmez bir gerçek. (En azından bence.) Kitaptaki davranışlar ve günümüz insanın davranışlarının da aynı olduğu kanaatindeyim. Mesela;
#27634394#33679607
Şimdi kelime sayımız 250'den fazla değil. Aynı cümleler için de kayboluyor, fazlası için çabalamıyoruz. Derdimizi anlatabildiğimiz söylenmez.
#33446044
Belirli başlı kalıplar içinde kurduğumuz hayal ve amaçlar ile yaşıyoruz, yıkamadık ki hala tabularımızı. "Bizim olmayan bir amaç"a amaç diyemeyeceğimize göre, ilkel zamandan bu yana hala amaçsızız.
gibi...örnekler çoğaltılabilir.
Üslubundan dolayı ilk başta "ne oluyor ya" oluyorsunuz fakat bir süre sonra kitap sizi içine alıyor zaten. Bu yüzden parça parça okumamanizı ve "te Allah'ım bu ne diyor " diyip yarım bırakmamanızı şiddetle tavsiye ederim.
Bir de Jack London okumuşlara bir soru;
Elimde Beyaz Diş kitabı var, onu okuyum mu yoksa ondan önce okumam gereken bir kitabı var mı?
İyi olun, iyi kalın canım insanlar :)
Adem'den ÖnceJack London · Can Yayınları · 201426bin okunma