Adem'den Önce

Çevirmen:
Pınar Kür

2026 4. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2026 13:04
Kitabı bugün şehirler arası bir yolculuk sırasında okudum. Bundan daha güzel bir yol arkadaşı olamazdı… Gerçekten şahane bir eser. Kitaptaki anlatı yalnızca bir tarih öncesi yolculuk değil, aynı zamanda insanın bilinçaltındaki atavik korkuların ve evrimsel hafızanın edebi bir yansıması gibi. London, bireyin rüyalarında beliren ırksal anılar fikrini merkeze alarak, modern insanın bilinçaltında hâlâ devinip duran ilkel korkuları ve içgüdüleri romanın dokusuna işlemiş. Bunu da tabii ki her zamanki usta yazıcılığı ile yapmış… Freud’un rüya kuramı ile Darwin’in evrim teorisinin kesiştiği bir çizgide ilerliyor anlatı. Romanın anlatıcısı, düşlerinde Pleyistosen çağında yani Buz Devri’nde yaşayan yarı-insan bir varlığın hayatını görüyor ve onun hayatını kendisi yaşıyor gibi hissediyor. Bu düşler, yalnızca fantastik bir kurgu değil, aynı zamanda insanın evrimsel geçmişinin bilinçaltında bıraktığı izlerin edebi bir yorumu olarak çıkıyor karşımıza. London burada, atavizm kavramını edebiyata taşıyor. Atavizmi, bir canlıda türün uzak geçmişinde bulunan ama zamanla kaybolmuş bir özelliğin yeniden ortaya çıkması durumu şeklinde düşünebiliriz. Bireyin rüyalarında ortaya çıkan korkular, aslında türün tarihsel deneyimlerinin, yani genetik hafızasının bir yankısı niteliğinde… Yılanlardan duyulan irrasyonel korku, yüksekten düşme hissi, vahşi hayvanların kükremesi karşısında duyulan dehşet vesaire, bunların tümü, insanın evrimsel hafızasının kalıntıları olarak çıkıyor karşımıza. Yani kitapta öyle zikrediliyor. İnanıp inanmamak konusunda hürüz tabii ki. :) Konu ve verdiği mesajlar itibariyle bugün bile gayet orijinal ve yaratıcı bir eser… Biraz da olay örgüsüne değinelim. Okumamış olanlar için sürprizleri bozabilir. Bir spoiler uyarısı atalım tam da şuraya: SPOILER! . . Romanın
2017 34. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2017 00:00
Adem'den Önce'ye, biraz adından, biraz da okuduğum tek tük yorumlardan etkilenip beklentiyi yüksek tutmadan başladım. Sonra her şey çok hızlı ilerledi ve aynı gün, gecenin geç saatlerinde gözüm kapana kapana son sayfaya kadar ulaşabilmeyi başardım. Çünkü çok sevdim bu serüveni, yarına bırakmak istemedim. Bu kitabın okuma listemde Kafka'nın Dönüşüm'ünden bir gün sonraya denk gelmesi hoş bir tesadüf oldu benim için. Art arda farklı zamanlarda geçen, farklı hayvanların bedeninde yaşayan iki muhteşem insan hikayesi okumuş oldum böylelikle... Gerçi ikincisine bir hayvan bedeninde yaşamak demek, çok doğru bir açıklama olmaz. Çünkü orada aslında ikinci bir benlik söz konusu... Ancak anlatımda insan bilinci devreye giriyor ve bir hayvanın gündelik yaşamını insan bilinciyle takip ediyoruz... Adem'den Önce, yazıldığı dönemin de etkisiyle 'Darwin'ci bir bakış açısıyla kaleme alınmış. Aslında bu kitabı 'Evrim Teorisi'ne giriş' şeklinde de okumak mümkün... Yani günümüzde dahi evrim teorisini sadece 'maymundan gelmek' olarak algılayan zihinler için olayın detaylarını anlatmak açısından didaktik bir tarafı da var kitabın... Satır aralarında ise çağımız insanına dair bazı taşlamalara denk gelmek mümkün. London, bu satırları taşlama yapmak için mi yazdı bilemiyorum ama en azından ben öyle algıladım diyebilirim. Örneğin 'ahali'nin, zalimlikte sınır tanımayan liderlerine karşı bir türlü organize olamayışı, ona bir arada karşı gelemeyişi, o devirde canlıların bu tip bir iletişim yeteneğine sahip olamamasına ve yaşamı sadece içgüdülerin yönlendirmesine bağlanıyor. Oysa aradan geçen yüz binlerce yılın ardından insan, her türlü iletişim olanağına sahip olmasına rağmen yine kendisini sömüren liderlere karşı organize olamıyor, olsa da harekete geçemiyor. Demek ki evrim, toplumsal cesaret
2026 108. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 12:08
Jack London'ın insanlığın ilkel dönemlerini,maceralarını,düşüncelerini bir araya getirerek anlattığı bir romandır. Günümüzde yaşayan bir karakterin rüyaları aracılığıyla tarih öncesi çağlarda yaşanmış hayatını anlatır. İlkel insanların doğayla ve yırtıcı hayvanlarla mücadelesini, korkularını, dayanışmaları ve yaşam biçimlerini, hayatta kalma mücadelelerini anlatır.
Adem'den Önce
2021 10. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2021 03:36
Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Yıldız Gezgini ve Adem'den Önce... Jack London okuma sıram bu şekilde ve açıkçası her seferinde biraz daha etkileniyorum yazardan. Okuduğum kitaplarını genel anlamda düşünecek olursam satır aralarında insan doğasının vahşiliğini, geçmişe olan merakını bulabiliyorsunuz ve bizden neredeyse yüz yıl önce yaşayan Jack London'un kendini yaşadığı çağa ait hissetmediğini... Adem'den Önce yaşadığı dönemdeki evrimsel bilgilerinden de faydalanarak yazdığı, ateşi, avlanmayı, birlikte hareket etmeyi bilmeyen ağaç dallarından mağara kovuklarına geçişi başarı olarak gören ağaç adamlarla; ateşi bulan, birlikte hareket eden, avlanmayı öğrenen ateş adamların farklı kültürlerini anlattığı, kendini de ağaç adamların bireyi olarak yansıttığı kısa ama etkili romanı. Asırlar önce yaşayan bu atalarımızdan bize aktarılarak gelen en büyük özellik ise vahşiliğimiz. Okumanızı tavsiye ederim.
2021
Puan vermedi·192 syf.·
2018 13. kitabı
İnsanoğlunun çok uzak geçmişini, yarı insan olduğu dönemi anlatan bu roman, Darwin’in görüşüne uygun olduğu kadar akıcı ve anlamlı bir serüvene sahip. Benim okuduğum ilk Jack London romanıydı ve oldukça değişik ve eşsiz bir kitap.Okunmasını tavsiye ediyorum herkese.
2018 42. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2018 18:53
Merhaba canım insanlar :) Bu kitap an'ın anı olmasına vesile... 4. Buluşmamız için Hüda'cımın önerisi üzerine okudum.(#33643036 ) Okuduğum ilk Jack London kitabı olan bu kitap aynı zamanda beni Lal kitapevinden mutlu çıkaran ikinci kitaptır. İstediğim yayınevinin baskısını üstelik internetteki liste fiyatından daha fazla para ödemeden aldığım için pek mutluyum. Neysem gelelim kitaba. Dediğim gibi okuduğum ilk Jack London kitabı, öğrendim ki her ne kadar üslup benzerlik gösterse de konu olarak bu kitap diğer kitaplarından farklı imiş. Bu bilgiyi de neden paylaştığımı bilmezken, kitabı gerçekten beğendiğimi belirtip, içeriğine geçeyim. Kitap Evrim teorisi baz alınarak yazılmış bir eser. Bundan milyon yıl önce, insan neydi? ne yapıyordu? sorularının cevabını almak mümkün kitaptan. Bir de kimilerinde helikopterden, kimilerinde uçurumdan, ben denizde nere olduğunu bilmediğim bir yükseklikten düştüğümüz, yere çakılmadan da uyandığımız rüyaların tabirini. Vatandaşımız milyon yıl önce yaşadığı ve rüyasında görmek suretiyle yada günlük yasantısında benzer bir an ile karşılaştığında -mesela babası sirke götürdüğünde aslanı gördüğü zaman, vahşi hayvanlardan kaçışını hatırlaması gibi- hatirladiği olaylar silsilesini ilkel olan kendi ağzından fakat su an ki aklı ile yorumlayarak anlatıyor. İlkel ınsanları; ağaç adamlar (en az gelişmiş toplum), mağara adamlar [gelismekte olan toplum (kendisinde içinde yaşadığı topluluk)]ve ateş adamlar (gelişmiş toplum) olmak üzere üç gruba ayırarak anlatmış. Ben bu ayrımından ve yapılan tespitlerden yola çıkarak kitabın "sosyal eleştiri" amaçlı yazıldığını düşünüyorum. Evrimin bir canlının bir başka canlıya dönüşmesi ve bedensel olmadığına inanıyorum.
2021 14. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2021 12:51
Jack London’un okuduğum ikinci kitabı oldu Adem’den Önce. Öncelikle kitabın, konu açısından ilgimi çektiğini söylemeliyim. Oldukça yalın kelimeler ve basit cümleler kullanılmış. Dolayısıyla eser, okuyucuyu sıkmayan bir dil ile yazılmış diyebilirim. Kurgusal anlamda çok başarılı yazılmış ve gelişmiş bir hayal gücünün örneği olmuş eserimiz. Evrim konusunun, gelişmiş ve modern insanın rüyaları aracılığıyla anlatılması ve olayların ana kahramının ağzından direkt olarak yazılması eserin sürükleyici olmasını sağlamış. Kitabı içerik olarak ele alacak olursak; "evrim teorisi, ilk çağ, insan gelişimi, insan türleri, Genç Dünya dönemi" gibi kavramlar ilginizi çekiyorsa keyifle okuyabileceğiniz bir kitap Adem’den Önce. Türümüzü araştırmayı ve medeniyetlerin gelişimini takip etmeyi seven biri olarak kitabın konusunu sevdim. Kitap, ilk insanların fiziksel özelliklerinden karakteristik özelliklerine, evlilik yaşamlarından aile içi görevlendirmelerine, giyinmelerinden barınmalarına kadar konusunu çok kapsamlı bir biçimde ele almış. Beslenme alışkanlıklarının toplayıcılıktan avcılığa gelişmesine, söz dağarcıklarının zayıf olması dolayısıyla konuşma yetilerinin güçsüz kalmasına, türler arasındaki rekabet ve savaşçılığa, yönetim sistemi zayıflığına kadar değinilmesini bilgi aktarımı açısından oldukça başarılı buldum. Ateşin bulunmasının, insanlık gelişimi için ne kadar önemli olduğunu sebepleriyle birlikte açıklamış ve bu konuya defalarca kez değinmiş yazarımız Jack London. Bunun dışında kadına şiddet konusunun ele alınması ve insanlığın en ilkel dönemlerinde dahi bu davranışın doğru bulunmayarak kınanması takdir edilesi bir davranış. İyi okumalar dilerim.
Evrim
2019 17. kitabı
İlk insan yaratılmadan önce acaba dünya nasıldı, canlılar ne yapıyorlardı. Jack London`ın hayal dünyasından çıkmış bu eser işte insanlığın daha yeni geldiği dönemde maymunların gözünden insanları anlatıyor bize.
2020 72. kitabı
Okunma: 11 Mart 2020 01:19
Alıntı: "Dünyaya ilk kez gelmek diye bir şey söz konusu olamaz. Örneğin, ben kendimi Genç Dünya’nın ormanları arasında dolaşırken görüyorum düşümde; ama gördüğüm ben değil aslında; sanki benimle çok uzaktan ilgisi olan bir parçam. Tıpkı benimle daha yakından ilgisi olan babam ya da büyük babam gibi... Benim bu ikinci kişiliğim eski bir insan, dedelerimin dedesi insan türünün ilk örneklerinden biri. Onun dedelerinin dedesi ise ilk kez el ve ayak parmakları gelişip de ağaca tırmanmayı başaran yaratıklardan biri." 20. Yüzyılda yaşayan ama, düşlerinde 100 bin yıl önceki insanın ilk türlerinin oluşmaya başladığı zamanda, kendisini muhtemelen homo habilis olarak gören ve yetişkinlik yıllarına kadar gördüğü rüyaları düzenli bir sıraya sokarak önceki yaşantısındaki olayları anlatan bir insan var karşımızda. Hikayenin temeli evrim teorisine dayansada verdiği mesajlar bakımından ve alışılmışın dışında bir hikaye olduğundan okumaya değer... Öyle çok bir mesajda beklemeyin zaten çoğu günümüz dünyasında da yaşadığımız ve çok iyi bildiğimiz şeyler..
2020 27. kitabı
Okunma: 26 Mart 2020 19:05
Jack London bu kes bir hayvan iç sesiyle değilde bir yarı insan iç sesiyle karşımıza çıkıyor. Anlatım Adem’den önceki yıllarda genç dünya zamanına dayanıyor, mağara yaşamı, ağaç üzerinde yaşam ve arada yirmici yüzyıldaymışçasına konuşmalar yaparak evrim olayına bir örnek veriyor. İnsan bu evrilmeden öncede aynı evrildikten sonrada.. Her zaman her duyguyu barındırıyor ve liderlik, acımasızlık, merhamet, yaşam mücadelesi, aşk her daim insanla beraber.

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.