Adem'den Önce

Jack London

2023 3. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2023 22:43
Jack London'un kaleme aldığı bu eser oldukça yaratıcı bir hayal gücüyle ve akıcı, sade bir dille yazılmış mükemmel bir macera romanı. Okurken animasyon halinin ne kadar güzel olacağını düşündüm. Adem'den Önce Koca Diş adındaki bir kahramanın rüyalarında tarih öncesi bir çağda başından geçenleri gören günümüz insanı olan Amerikalı bir çocuğun öyküsünü anlatmaktadır. Romanda Baş kahramanımızın modern hayatına neredeyse hiç değinilmiyor, tamamen kendisine verdiği ismiyle Koca Diş'in rüyalarında yaşıyorsunuz kitapta. Yalnız bir süre sonra romanın akışına kendinizi kaptırıp rüyada olduğunuzu unutturuyor size ve tamamen o çağda yaşamaya başlıyorsunuz. "İnsan, rüyasında yalnızca uyanıkken gördüğü şeyleri veya bunların farklı şekillerde bir araya gelişini görebilir. Benim rüyalarımın tamamı bu kuralı çiğniyordu. Uyanıkken ve uyurken yaşadığım dünyalar birbirinden tamamen farklıydı. Sanki iki yaşamı da tecrübe eden kişi olarak bir köprü görevi görüyordum." Darwin 1860 'lı yıllarda Evrim teorisini henüz ortaya atmışken London 1900'larda bunu kabul görmüş üzerinde çalışmış ki ırksal belleğin tarih öncesi zamanlardan geldiğini öne sürmüş. Bu durumda London'un bilim ve edebiyata bu derece yakınlığı, keza hayal gücü hayran kalınılmayacak gibi değil. Evrim teorisi aşamalar halinde anlatılmış diyebilirim. Bu aşamalardan ilki Koca Diş'in dediği gibi tam bir atavizm örneği olan Kızıl Göz'ün bulunduğu orman halkı ikinci aşaması ise Koca Diş'in bulunduğu mağara halkı ve son aşaması ise insanoğlu dediğimiz Adem'in bulunduğu Ateş halkı. Yani London evrim sürecini üç aşama şeklinde anlatıyor ve romanın kahramanı bu aşamanın tam ortasında evrim sürecinin ilk adımlarını atıyor. "Kâbus dolu gecelerin beni ne denli korkutup bunalttığını merak ediyor musunuz? Adeta
·160 syf.·
2025 3. kitabı
Adem’den Önce/Jack LONDON Bir çocuğun gördüğü rüyaları üniversite çağına gelince Evrim Teorisi ile tanışıyor ve bütün çocukken gördüğü rüyaların hepsi bir anlam kazanıyor. İlk insanların nasıl hayatta kaldıkları, nasıl yaşadıkları, sürü hayatını, evrimleşmemeyi anlatıyor. İlk Çağlar’da insanlar sırtlanlardan, yaban domuzlarından, yabani köpeklerden, Kılıç Diş’ten kaçabilirken kendi türleri olan insanlardan kaçamıyorlar. Üç insan türü karşımıza çıkıyor: Ağaç İnsanlar, Topluluk ve Ateş İnsanlar. Ağaç İnsanlar: Tamamen ilkeldirler. Konuşamıyorlar ve ağacın en güvenli dallarına yaptıkları evlerde kalıyorlar. Topluluk: Ağaçlardan mağaralara inmişler fakat hala onlardan kopamayan bir topluluktur. Sadece anı yaşayıp geleceği düşünemeyen, somut şeyleri düşünebilen, birlik ve beraberliğin olmadığı bir gruptur. Ateş İnsanlar: En gelişmiş topluluktur. Ok ve yay kullanıyorlar, konuşup iletişim kurabiliyorlar, birlikte hareket edebiliyorlar ve ateşi kullanıyorlar.
Adem'den ÖnceJack London · İndigo Kitap · 201926bin okunma
Modern insan ile ilkel insan ayırımı.
2025 40. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 16:47
Kitabı çok severek okudum. Zaten Jack London'un kitapları beğenilmeyecek türden kitaplar değil. Hepsi birbirinden güzel. Adem'den Önce Kitabı aslında iki tip insan karşılaştırmasıdır; bu da modern insan tipi ile ilkel insan tipi hiç şüphe yok ki hepimiz, kendimizi modern, uygar, çağdaş veya elit olarak tanımladığı insan tipi, ilkel insan tipinin torunlarıyızdır. İlkel insanın benliği çağdan çağa gelişerek modern tipi insani oluşturuyor bir nevi evrim teorisine değiniyor. Kitapta üç tip insan vardir, bunlara halk deniyor ve bunlara: Orman Halkı ve Ateş Halkı olarak isimlendiriyor. Mağaralarda yaşayanlar, ormanda ağaçlarda yaşayanlar ve normal olarak ateşi bulmuş olan insanlar olarak üç tip insan vardır. Zaman içinde ateş Halkı gücünü kullanarak diğer insanları yok etmeye çalışıyorlar. Yazarın ifadesiyle neredeyse katliam yapıp, kendinden olmayan bütün insanları öldürüyorlar. Kaçanlar ise uzak diyarlara kaçıp kurtuluyorlar. Kalanlar ise vahşice öldürüyorlar.
·160 syf.·
2025 7. kitabı
Herkese Selam incelemeye devam :) Kız kardeşim tarafından doğum günümde hediye olarak takdim edilen Adem'den Önce ile ilk karşılaşmada, adından sebep, ilkel çağlardan bahsedileceği vıbe’nı almıştım. Eser için Jack London un okuduğum en zor ve ilginç romanı diyebilirim. Vahşetin Çağrısı ve Beyaz Diş te olduğu gibi Adem'den Önce de de doğanın bir karakteri var. Anlatıcı hali hazırda modern çağda yaşayan bir insan tanesi, fakat rüyalarında kendini ilkel bir dönemde insan mı hayvan mı olduğunu anlamadığı arada kalmış bir tür olarak görüyor. Uykuya daldığı her gece onu bilinçaltının karanlık köklerine sürüklüyor. Roman için, insanın doğayla hesaplaşması, anlatıcının ilkel benliğini keşfettiği varoluşsal bir dram diyebiliriz. Adıyla başlayıp, baştan sona metaforlarla dolu bir hikaye sizi bekliyor. Kitapta ki ince detay, insanın içgüdülerinin daima canlı olduğu vurgusu. Yazar içinde bulunduğumuz uygarlığın bir gelişmişlik değil aslında ince bir kabuk olduğunu anlatıyor. Kabuğumuzu kaldırınca hepimizin içinde aslında ilkel bir insan var. Bazen korkak, bazen kıskanç, bazen saldırgan. Eser, felsefi derinliği seven, insanın doğası ve evrim düşüncesine ilgi duyan okuyucuya hitap ediyor. Kısa kes Aydın havası olsun sen sevdin mi ? derseniz ; pek değil :,) Felsefeyi sevmeme rağmen bu metafor yağmuru beni akışa uymaktan geri çekti. Zaman, kişi, olay algım bozuldu. Okuyucusuna keyifli ve verimli olsun dilerim..
2021 10. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2021 09:21
Spoilerlı bir yorum olacak ama yine de bilseniz de okurken zevki kaçmayacak bir roman... Romanın baş karakteri rüyalarında kendisini orta Pleistosen çağda, avcı-toplayıcılar arasında görür. Romanda Ateş halkı ve orman halkı var, ateşi bulanlar daha zeki. Bunu başka bir kitapta şöyle okumuştum, insanlar ateşi bulunca sindirim kolaylaşmış ve bağırsak yapısı da değişmiş o değişince beyin de etkilenmiş çünkü bağırsağımız bizim ikinci beynimiz. Bu yüzden ateş halkı orman halkına göre daha ilerlemiş durumda. Baş karakter büyük diş orman halkına ait, anı yaşayan, plan yapmayan bir tür. Vücut yapısı olarak da ateş halkı ile orman halkı birbirinden farklı. Macera dolu, bir solukta okunabilecek, keyifli bir roman. Jack London’un şimdiye kadar okuduğum bütün kitapları akıcıydı. Keyifli okumalar.
2021 68. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2021 19:29
İlk insanlardan birinin bütün yaşamını her gece rüyalarınızda görseniz ne hissederdiniz? Hatta siz de o hayatı rüyalarınızda tekrar yaşasanız. İşte bu kitabın özeti aslında bu. Kendi soyunun çok eski bir üyesinin hayatını rüyalarında yaşayan bir adamın anlatıldığı bu eser gayet akıcı ve sade bir dille yazılmış. İnsanoğlunun ilkel yanlarını sıklıkla gördüğümüz bu eseri okumanızı tavsiye ederim.
2019 117. kitabı
Jack London- Adem’den önce Adem’den Önce isimli romanı ırksal bellek konusunu yoğun olarak ele alan bir macera kitabı. Daha önce bu tür kitapları böyle macera dolu şekilde okumamıştım Sapiens kitabı bu türde okuduğum diğer kitaplardan fakat Sapiens daha bilimseldi diyebilirim. Adem’den Önce’de altını çizdiğim beni etkileyen satırlar vardı özellikle boşluktan düşme konusunda yazılanlar çok ilgimi çekti. Avcı-toplayıcı insanlar sürekli yüksek ağaçlara tırmanırlar ve sürekli ağaçlardan düşme korkusu yaşarlardı. Çoğu hayatını bu şekilde kaybetmişti fakat bazıları dallara tutunarak ölmekten son anda kurtulmuşlardı. Kitapta denilene göre bu düşüş şok etkisi yaratıyordu ve beyin hücrelerinde moleküler değişikliklere yol açıyordu. Kitapta hep boşluktan düşme rüyasını görüp ancak hiç dibe vurmadığımızı söylüyordu. Düşününce evet dedim hiç dibe vurmadım. Bunuda şöyle açıklıyor dibe vuran insanlar zaten ölüyorlardı ve bu moleküler değişikliğe uğramış genler aktarılamıyordu, bu kısımlar çok ilgimi çekti. Kitapta günümüzde yaşayan fakat rüyalarında bu döneme ait olan genç bir adamın hayatını okuyoruz, gerçekten macera dolu kaçışlar, kovalamacalar, keşifler oldukça ilgi çekici geliyor. Akıcı çevirisi gayet sade bir kitaptı beğendim diyebilirim. Sıkılmadan okudum. Keyifli okumalar
2019 64. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2019 21:11
Öncelikle kitaba karşı çok ön yargılıydım. Ben şahsen evrime inanmasam da, kitap oldukça akıcı ve kolay anlaşılabilir bir kitap. Ben bu kitabı Giresun yolculuğun da okudum. Okuyup bitirdikten sonra uyudum ve uyanana kadar kitabın konusunu resmen bir film gibi rüyamda gördüm.
Tarih
ADEM'DEN ÖNCE İNCELEME YAZISI
2022 64. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2022 15:41
Adem'den önce isimli bu eser, evrim teorisini açık bir dille anlatan edebi kurgudur. Jack London yine döneminden çok çok ileride bir eserle karşımıza çıkmaktadır. Kitap modern çağda yaşayan bir çocuğun rüyaları üzerine kurulmuştur. Jack London'ın kısıtlı bilimsel verilerle insanın evrilme sürecini anlattığı bu kitap her yaşta bireyin zevkle okuyabileceğini düşündüğüm bir eserdir. Kitabın dili sade ve anlaşılır olduğu için sıkılmadan okunabileceği düşüncesindeyim. Jack London hikayesinde üç farklı insansı türe değinmiştir: 1-)Ateş İnsanları 2-)Orman İnsanları 3-)Halk İnsanları. Farklı kabileler halinde yaşayan bu türlerin vahşi hayatta kalabilmek için kendinden olmayan canlıları nasıl yok ettiğini ve insanın bencilliğini gözler önüne sermiştir. Adem'den Önce eserini ben keyifle okudum. Sizlere de şimdiden keyifli okumalar dilerim.
2021 72. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2021 17:32
Kitap genel olarak insanın insan olma yolundaki evrimleşmesini ve savaşını anlatıyor. Jack London ilkel yaşamda insanımsı maymunların, birbirleriyle iletişim kurma çabaları yolunda başarılarını ve başarısızlıklarını, kabileler arası savaşlarını, aile kavramını, yaşam mücadelelerini, hayatta kalabilmek için üretmek zorunda kaldıkları çözümler gibi konuları güzel bir şekilde anlatmış. Özellikle benim ilgimi çeken kısım ise, bir insanımsı maymunun şiddete eğilimi yüzünden cinayetler işlemesidir. Yazarın da kitapta dediği gibi, o günümüz insanının geçmişteki haline oldukça benzemekte. Üç farklı evrim sürecindeki insanları aynı anda okuyucuyla buluşturuyor yazar. Orman halkı, Mağara halkı ve Ateş halkı. Bence kitap farklı konusuyla ve akıcılığıyla gerçekten ilgi çekiciydi.

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.