Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

520 syf.
8/10 puan verdi
Öncelikle söyleyeyim; insanın maymundan türediğine yönelik bir şey yazmıyor kitapta. O dönemin mahalle baskısı bugüne göre daha güçlü olduğundan herhalde, insanın diğer canlılarla tek bir atadan geldiği bile doğrudan ifade edilmemiş de ima edilmiş. Darwin'in teorisi, ancak milyarlarca yıllık gelişiminin doğru bir şekilde izlenebilmesi ile ispatlanabileceğinden (bu yüzden hala teori) yazar dünyanın farklı coğrafyalarındaki farklı bitki ve hayvan örneklerinden oldukça fazla vererek okuyucuyu ikna yoluna gitmiş. Belki tabiata çok fazla ilgisi olmayan okuyucuyu (benim gibi) sıkabilir ama sonuçta ben ikna oldum.
Türlerin Kökeni
Türlerin KökeniCharles Darwin · Evrensel Basım Yayın · 20092,499 okunma
·
43 görüntüleme
NİETEFUS okurunun profil resmi
"Bu yüzden hala teori" değil. Evrim bir kuramdır ve bu "ne" sorusuna cevap verir. Evrim teorisi ise "nasıl" sorusuna cevap verir. Teori ise halk dilindeki uçuk kaçık, çılgın fikirler anlamında kullanılmaz. Bilim literatüründe teori, tekrar tekrar deneyler yapılarak gözlemlenmiş olgulardır. Biz de bu gözlemlemeyi ve deneyleri fosiller sayesinde yapıyoruz (genlerimizde %1 ile %3 civarında Neandertal geni var). Yani evrim kuramı evrimin "ne" olduğunu, evrim teorisi ise evrimin "nasıl" olduğunu açıklar. "Teori" kelimesinin yanlış anlaşılması, koskoca bir kuramın yanlış anlaşılmasını beraberinde getiriyor.
Hüseyin Zorlu okurunun profil resmi
Haklı olabilirsiniz. Ben olayın bilimsel tarafına karşı çok ilgili değilim ve sıradan okuyucu olarak hata yapmam olağan çünkü TDK sözlükte teorinin tanımı olarak kuram veriliyor. Ayrıca konuyu uçuk kaçık fikir olarak belirtmedim, yazarın konuyla ilgili oldukça fazla örnek verdiğini de yazdım. "Hala teori" dememin sebebi ise tam olarak ispatlanıp yasa olamaması sebebiyledir. Bizdeki neanderthal geni tamam da örneğin meşe ağacıyla aynı kökten gelmemizin ispatının zorluğu söylemek istediğim. Açıklama için teşekkür ederim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.