···Okunma: 16 Eylül 2018 21:46 Montaigne
Denemeler ve kısa hikayeler hep net ve can alıcı olmuştur.
Şu yazının dörtyüz küsur yıl önce yazılmış olması bugünün sadece şekil olarak değiştiğini fakat insanların duygularının ,bakış açılarının ve yaşam amaçlarının hiç değişmediğini okuyarak şahit olabilirsiniz.Zaten yazarın kendi dönemine göre bile binlerce yıl önce ki düşünürlerin bolca sözlerine yer verilmiş.Yani dünyanın tüm bilim ve fikirlerin kaç kere kaybolup tekrar zirve yaşadığını kim bilebilir ki ?
Sonuçta insan hep aynı insan (Değişen,gelişen ve aynı anda ilkelleşip farklılaşan )
Esere dönecek olursak, kitabın her yanına samimi açıklamalar dizerek,yaşanmış tecrübelerin edebiyat kokusuyla şekillendirip ve en önemlisi de felsefeyi sol cebine koyup KENDİ HAYAT ANLAYIŞINA göre tespitlerde bulunması harika olmuş.
Sanırım ikinci okumamdı bu eseri ve ilk okuduğum yıllarda muhtemelen pek bir şey anlamamıştım .Çünkü belirli bir hayat tecrübesi olmadan okunan bu tür fikir yazıları sadece ezber hafızada kalıp ," evet o eseri okumuştum ve çok güzeldi " ifadesi kullanarak içeriğini hatırlamadığımız tozlu raflar ahalisi olarak kalıyor.
O kadar çok altını çizdiğim yer oldu ki ,bazı yerlerini pas geçmek zorunda kaldım.Çünkü böyle içerikli bir eserin ciltlerinin sağlam kalmamasından korktum.Muhakkak tekrar tekrar dönülerek rastgele yerlerinden başlıklar seçip okunması gereklidir diye düşünüyorum..
İyi OKumalar....