·80 syf.····Okunma: 26 Eylül 2018 17:57 Kısa olmasına rağmen etkileyici bir kitap daha ve Stefan Zweig.
İncelemelere göz attım; konusu, kahramanları,anafikri, yazara övgüler, tavsiyeler... Bunların hepsi tamam:) Biraz farklılık olsun diye kitapta benim en çok dikkatimi çeken psikolojik bir kavramdan bahsetmek istiyorum.
Kişiselleştirme nedir?
Kısaca bilişsel bir çarpıtma ya da düşünce hatası diyebiliriz. Yani bireyin çevresindeki bütün olumsuz olaylardan hiçbir bağlantısı yokken kendisini sorumlu tutması. Birey kendisini suçlu duruma düşürecek herhangi bir kanıt olmasa bile her şeyi kendisine bağlar. Bu durum bireyi kızgınlık, suçluluk ve güçenmişliğe iter. (Örnek verecek olursak; arkadaşının morali bozuk olan bir bireyin bundan kendini sorumlu tutup "Buna ben neden oldum." demesi.)
Gelelim kitapta dikkatimi çeken kişiselleştirmeye. Kitabın baş kahramanı(Irene) yaptığı hatanın suçluluğu altında ezilirken çevresindeki insanların bütün davranışlarını kendine bağlıyor, sanki hatası ortaya çıkmış gibi davranıyor.Bu durum karakteri çok daha tedirgin bir hâle getiriyor ve yaşam dayanılmaz hale geliyor. Bilişsel çarpıtmalara bütün insanlar sahip olabiliyor ancak korku anında bu çarpıtmaların daha çok, daha yoğun olduğunu fark etmemi sağlayan güzel bir kitaptı.
Keyifli okumalar:)