Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
2018 27. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2018 23:54
Bu kitap, yaklaşık iki saat boyunca gözyaşı akıtmanızı vadediyor! Bir kadın ve bir erkek. Aşk, bence erkeğe yakışır. Bunu cinsiyetçi bir yaklaşım olarak bulabilirsiniz. İstemeden de olsa size hak verebilirim. Ama şunu itiraf etmeliyim ki, aşkı şu ana kadar, bu kadında gördüğüm gibi başka bir yerde görmedim. Ben, bu kadının yaşadığı aşka, aşık oldum. Çocukluğunda, kızlığında ve kadınlığında (kendi tabirlerleriyle ifade ediyorum) aşkı doruklarına kadar yaşamış; en masum halinden en çaresiz haline kadar, arada ne kadar 'en' varsa hepsini yaşamış bu kadın... Ahh bu kadın... Nasıl bir yüreği varmış ki hiç taşlaşmamış... Tanımasını istemiş sevdiğinin, sadece tanımasını. Sevdiğinin, tanımadığı kişilerle yaşadıklarından ayrı tutulmak istemiş sadece. "Belki bu kez tanır" diye beklemiş durmuş... "Sana, beni asla tanımamış sana" diyor. Bu kadar mı olur be! Ömrünün belirli kesitlerinde, üzerinde aynı gözlerle taparcasına baktığı adama hiç mi anımsatamaz kendini! Bu kadar mı ruhsuzsun be adam! Hiç mi bir şey yoktu sana bu kadını hatırlatan! Üzerinde lekelerini gizlediği önlüğü olmadığı için mi tanıyamadın! Bu beyaz gülleri her yaş gününde sana ben yolluyorum, demediği için mi tanıyamadın! Hiç mi kalbinin bir parçası değmedi şu kadına! Yazıklar olsun sana! Ey bilinmeyen kadın... Senin arkandan ağlamaktan başka bir şey gelmedi elimden. Aşık olduğun adama ağız dolusu sövmek bile gelmedi dilimden. Zweig'ın diğer kitapları bir yana, bu kitap bir yana..
Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022266,8bin okunma