2018 33. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2018 04:10
Kitaptan ve yazardan önce filmiyle tanıştığım bir kitap bir yazar John Steinbeck. Film de gerçekten mükemmeldi John Malkovic özellikle hakkını vererek oynamış. Karekteri canlandırmış. Harika oyunculuklar harika kamera açıları ile çekilmiş insanı içine çeken bir film idi. Filmin belki de tek eksiği kitapta anlatışantarif edilen karekterlere sadık kalmama olayı baş karekterlerimiz. kitaba göre amerika yerlisini anlatıyor daha çok ama filmde ki karekterler çok daha beyaz tenli karekterler. Kitaba gelince kitap filmden çok daha etkileyini insanı komple içine alan manzaraya dahil eden bir anlatım ile yazılmış karekterler işler işçiler ve patronlar kadınlar ve hayvanlar. Steinbeck dünya üzerindeki işçilerin çekmek zorunda kaldıkları zorlukları tüm gerçekliğiyle gün yüzüne yazıyor. Amerikan yerlilerin kendi topraklarında köle işçi olarak çalışmalarından bahsediyor. Şansları varsa diyor genç ölürler. Çünkü ihtiyarlayıp iş görmez hale gelince bir kağıt parçasından farksız hale gelip bir kenara atılacaklar Hiç bir parça toprak sahibi olamayacaklar. Günlerce çalışıp patronlarına elma toplayacaklar ve bir elma yiyemeyecekler. Siyah insanların beyaz insanlarla yanyana gelmeleri yasak. Ve siyahlara her hangi bir söz hakkı tanınmıyor diyor açık açık gerçeği söylüyor zamanın gerçeğini şimdilerde bile durum farklı değil bir siyah varsa suçludur. Bir siyah varsa idam edilmesi normaldir. Bir siyah varsa eğer işte orada adalet yoktur. Ama adalet ile verilir o karar nasıl oluyorsa o işte öyle bir tezat. Değişmeyen şeylerden bir tanesi diyebiliriz belki de Ve işçilerin yaşamak için tek bir hayalleri vardır. Kendi toprağını alabilecek parayı biriktirip kendi toprağının sahibi olmak. Bu istek bu hayal işçileri ayakta tutan tek şeydir. Steinbeck bunu yıllar evvelinden söylemiş apaçık. Yıllar sonra günümüzde de hiç bir fark yok böyle bir hayal uğruna yaşayan çok fakat böyle bir hayali gerçekleştirebilen var mı bilinmez.
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,9bin okunma