2018 42. kitabı
Bu incelemeyi yazmak ve yazmamak arasında çok kararsız kaldım. Kitap piyasaya 20 gün önce sürüldü. Şu zamana kadar çevremde okuyan insanlardan çok sık gelen bir soru var bu inceleme altında da yanıtlamam gerektiğini düşündüm, okuyacak olan insanların merakını gidermek adına. Öncesinde Yayınevi hususunun ne kadar önemli olduğunu bu kitapla beraber çok daha iyi anladım. İlk kitabımda yaşadığım onlarca tatsızlık da ikinci bir yayınevi arayışını daha dikkatli bir şekilde yapmama vesile oldu esasen. Yayın yönetmeninden, Editöre, Grafik Tasarımcıdan, Matbaaya kadar gerçekten profesyonel bir çalışma olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İçeriğe gelince yorum yapmak istemiyorum. Bu etik değil bana göre. Daha önce de söylediğim gibi okuyanlardan duymak daha doğru diye düşünüyorum. Kitapla alakalı cevaplama zorunluluğunu en fazla hissettiğim soru, ''İçerisinde ki Türkü hikayeleri gerçek mi?'' sorusu. Öncelikle hikayeler kurguyu bozmayacak şekilde seçilmişti, diğer bir deyişle kurgu içerisine bir karakter anlatımıyla yedirilmişti. Gerçeklik kısmı büyük bir muamma. Halk edebiyatının en zengin dalı ve ''anonim'' eserler adı üstünde. Yine de kurgulayacağım eserler hakkında hikayelere ulaşmak adına konu üzerine bir çok kitap karıştırdım, okudum. İnternet üzerinden bazı araştırmalar yaptım. Fakat net bir şekilde ''bunun hikayesi budur'' sonucuna varamadım. Bir tanıdık vasıtasıyla bu işler üzerine yönelen biriyle görüştüğümde ise onun söylediği de ''Kuşaktan kuşağa eserler olduğu için kendi yapılarında bile büyük değişiklikler olmuştur, bu yüzden kesin bir hikayeye ulaşman çok zor'' dedi. Yine de doğru bilgiye ulaşmak adına içimde bir umut vardı. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı ve İbrahim Alimoğlu Müzik müzesine gittim aradığımı tam anlamıyla orada da bulamadım. Yine de oralarda ki plaklardan, saz koleksiyonlarından, notalar ve müzikologlardan öğrendiğim şeyler oldu. Ve kurgu içinde ki hikayeler bu şekilde ortaya çıktı. Kitapta da kesinlik kazandırmamak adına ''belki de efsane olan'' diye belirtildi satır aralarında. Bunu yapmamın başlıca nedeni o satırların derinliğini okuyucuya aktarmak ve kendi kültürümüzün edebi zenginliğini göstermekti.
PâyeAykut Günaydın · Vaveyla Yayıncılık · 201836 okunma