Beyin yakan Theseus'un gemisi paradoksu nedir?? Theseus'un gemisi, felsefede bir paradokstur. Plutark'ın aktardığı bir Yunan efsanesine göre, Girit'ten muzaffer dönen Theseus'un gemisi Atina 'da hatıra olarak uzun süre muhafaza edilir. Zamanla geminin tahtaları çürüdükçe yenileriyle değiştirilir. Öyle ki, bir gün geminin değiştirilmedik hiçbir parçası kalmaz. Bu durumda gemi hala Theseus'un gemisi sayılır mı yoksa başka bir gemi haline mi gelmiştir???
Şakire Yıldırım
"Theseus'un gemisi", tüm parçaları değiştirilmiş bir nesnenin aynı şey olup olmadığının tartışıldığı bir paradokstur. 17.yy'ın siyaset felsefecisi Thomas Hobbes tartışmıştır. Tarih boyunca tartışılan bu paradoksun çözümü için ünlü filozofların yöntemleri öneri olarak sunulmuştur. "Aynı ırmakta iki kez yıkanılmaz" diyen Heraklitos'a göre Theseus'un gemisi Hergünün ertesinde farklı bir gemi olur ve bu bir paradoks değildir. Aristo'ya göre ise varlığı tanımlayan 4 neden vardır. Şekilsel, maddesel, nihai ve etkin nedenler. Şekilsel neden ;geminin görünüşü Maddesel neden;geminin yapıldığı madde Nihai neden ;geminin parçaları değişse de taşıma işini gerçekleştirebilmesi Etkin neden ;nesnenin kim tarafından ve nasıl yapıldığıyla ilgilidir. Bu 4 neden geminin hala Theseus'un gemisi olduğunu öne sürer. Bu paradoksun belkide doğru bir yanıtı yoktur. Belli bağlamlarda yanıt doğru gözükecektir. Yorucu gerçekten:)
Sayılır. Önemli olan geminin varlığı değil, temsil ettiği anlamdır. Anlamı da savaşı kazandırmış veya kazanmış olmasıdır. Bunun da geminin tahtalarıyla veya şekliyle alâkası yoktur. İnsanların ona yönlendirdiği düşünceler ve duygulardır; zihinlerde gemiyi oluşturan. Bu da insanların zihinlerde olduğu sürece ya da orada değişmediği sürece korunur. Tıpkı savaş kahramanları gibi. Bir gün elbet yaşlanır ve ölürler. Ama naçiz vücutlarının toprak olması, fikirlerinin ilelebet payidar olmasını engellemez. Saygılarımı sunuyorum.
Bazı kalıplaşmış şeylerde kullanılabilecek güzel bir örnek/paradox :)