2018 16. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2018 14:08
bu kitap taş kokuyor, toprak kokuyor. daha ilk sayfalardan itibaren insanı çepeçevre doğallıkla, samimiyetle, saflıkla sarıp sarmalıyor. hatta bana kalırsa ilk üç sayfası ciltler dolusu tasvirlere bedel. sapsade, yalın mı yalın bir manzara... alelade, insanın gözlerinin önüne seriliyor sanki. kahramanlar da kanlı canlı. okurken sanki yoldaş olunuyor her bir karakterle. ama bence yazarda bir "kaygı" var. istiyor ki okuyucu söz konusu kişiliği ya da mevzunun cereyan ettiği mekanı iyice kavrasın. bilsin neyin nesi olduğunu. dolayısıyla çoğunlukla her bölümün başında bir tanıtma, tanımlama; izah ve tarif var. yaşar kemal daha fazla yardım ediyor okuyucuya. ne ki muazzam bir naturellik eşliğinde. gerçek şu ki bu doğallığın, kurgudaki bu detaylı ince işçiliğin nobelle taçlanmamış olması şaşırtıcı. Değerini bilemediğimiz yazar Yaşar Kemal’in Çukurova’nın toprağından fışkıran destanını bugüne kadar neden okumadım diyerek pişman oldum. Bu arada sırf merakımdan Yaşar Kemal’le ilgili bulabildiğim her şeyi okudukça yazara hayranlığım daha da arttı diyebilirim. Roman gibi bir bölgede, roman gibi bir çocukluk yaşayan yazarın yaşamına kazınmış olan izleri İnce Memed destanına taşıması asla gözümden kaçmadı. Çocukluğunda misafirliğe giden Yaşar Kemal’in hayatında ilk defa kokulu sabun bitirene kadar hamamda yıkanması ile birlikte yaşadığı olumsuzluğu daha sonra kokulu sabuna karşı zaafa dönüştüğünden olsa ki romanında hamam keyfi ve mis gibi kokan sabunları çok güzel anlatmış. Bir de İnce Memed’i yazarken beş parasız ve sobalı bir evde üstüne iki üç ceket ile eldiven giyerek yazdığı için soğuğu, fırtınayı iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Otuziki yıllık bir emeğin ürünü olan İnce Memed destanı yazarın kendi ifadesiyle mecbur adamın romanıdır. Çukurova bölgesinin çiçeklerini, böceklerini, sarı sıcağını bir oya gibi işleyen yazarın tek belirgin özelliği betimleme dersek çok büyük haksızlık ederiz. Romanda çok güzel betimleme ve tasvirlere yer verirken o yörenin insanlarının karakterlerini ve psikolojilerini de mükemmel bir şekilde aktaran yazarın yaratıcılığına çok şaşırıyorsunuz. Uzun sözün kısası ben bu destanı okumalara doyamadım. Mutlaka okuyun, okutun derim. Bir çok rus edebiyatı yazarına taş çıkartacak bir yazarımız var ve bizler bundan yoksun kalıyoruz.Yaşar Kemal'in mürekkebi asla kurumayacaktır,mürekkebi her zaman kalbimizde bir mühür gibi kalacaktır. Topraklarımızın tarihini öğrenmek isteyenler Yaşar Kemal'in İnce Memed'ini okusun. Topraklarımızın üzerinde çok gözyaşı olduğunu göreceksiniz, altı zaten malum!
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,3bin okunma
Evet kitap gerçekten bütün övgüleri hak ediyor. Sözlerinizin tümüne tamamen katılıyorum ve bu yüzden ayrıca teşekkür ederim . Ama ben maalesef dayanamayarak kısa sürede bitirdim en azından sizin hala 3 taneniz var keyifli okumalar :)
O kadar güzel ki 4 tane değil 100 tane olsa okurdum. Karakterler bunun kadar gerçekçi ve güzel anlatılamaz sanırım
Melik Deniz
Aynen bende :) İnce memed bir kitaplığınız varsa edinmek isteyeceğiniz bir başyapıt Ben kitap okuyorum diyebilmek için muhakkak Yaşar Kemali okumak gerek. ben biraz geç kaldım keşfetmekte malesef kitapokur olarak :( Bu kitap öyle bir eser ki okuduğunuzda buğday kokusunu siz farkında olmadan sezersiniz At nallarinin sesleri gelir kulağınızina ve kitabı bitirdikten sonra hemen Abdi Ağayı arayıp onu kendiniz cezalandırmak için aramaya koyulursunuz :) bence bütün dünya bir araya gelse böyle harika bir eser yazamaz... ince memed anlatılmaz okunur.... bu seriyi okumadan ölmemeli insan, o betimlemeler, anlatış, Yaşar Kemalin bahsetti bir yemegin tadını damagınızda hissedersiniz, o kadar güzel anlatır..ve İnce Memed deki olaylar o kadar etkileyici ki, şuanda ince memed iki okuyorum gerçekten kitap evde ben işteyim şuanda ama aklım hala kitapta kaldığım sahnede hakkaten hiç görmediğim çukurovayı dağlarını, kuşlarını, yılanını, böceğini,arısını,dikenini,koca osmanı eşini oğlunu offf kimler kimler nerede görsem bilirim öğle betimleme böyle bir anlatım yok ben bugüne kadar okuduğum kitaplarda bu duyguyu hissi hissetmedim. kitaplığımda başköşede yerini aldılar ennnn'lerimin arasında belki yıllar sonra tekrar bu tadı lezzeti tekrar tekrar okurum....