2018 197. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2018 00:03
*“İdeal devlet nasıl olmalıdır?” Sorusuyla “ütopya” ve “distopya” kavramlarının çıkmasına vesile olur. Aslında her ütopya ve distopya Platon’nun “Devlet”ine bir cevap niteliğindedir. *İdeal devlet yapısının ( Platon‘a göre devlet yapısı insan gibi canlı bir organizmadır. Devlet insanın büyütülmüş halidir.) dolayısıyla insanı da irdeleyen zamansız bir eser. (Bence her yaş döneminde tekrardan bir göz gezdirilmeli) *Platon Sokratik diyaloglarda tümevarım yöntemini kullanarak kavramlara onun deyimiyle “ideaları“ sistematik hale getirmiştir. Örneğin; “Doğruluk“ kavramı üzerinden önce kabataslak tanımı yapılmış bu tanımı pekiştirmek için zıt kavramı olan “Eğrilikten“ faydalanılmış daha sonra bu kavramın insanlardaki ve toplum üzerindeki etkisi irdelenmiş ve buradan Devletin doğruluk mekanizması üzerinden Adalet ölçütleri incelenmiş. Yani genel kavramlardan bir alt kümesi olan diğer kavrama geçiş yapılarak İdeal düzen irdelenmiş. Aslında Platon‘nun bu yöntemi matematikteki kümeler kuramına göz kırpıyor. Ki Platon’u zamansız kılan yönü bu bence; düşüncelerini iyi bir şekilde sistematize etmek
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201932,8bin okunma