Victor Hugo - Bir İdam Mahkumunun Son Günü
2018 29. kitabı
*Yazar betimlemeyi somut ama hayatta karşımıza pek çıkmayan imgeleri canlandırarak yapabiliyor. *Yazar, kişilerin bir olaya, meslekleri ve tavırları bakımından nasıl ve ne açıdan yaklaştığını çok güzel tasvir etmiş *İdam edilen o kadar masum ve idam cezası o kadar ustaca istenilen aktarım biçiminde yazılmış ki, okuyucu bence idam edilen mahkumun ne suç işlediğini bile düşünmüyor. Düşünse bile bu yazarın istediği zamana denk geliyor. *Yazarın kitabı birinci şahısla anlatması, kendi düşüncesini onaylayıp sonra hayır diyerek o düşünceyi yermesi anlatım açısından bir hayli etkili oluyor. *Yazar kişinin alışmışlıklarının başkası için hayati önem ifade etmesini çok iyi anlatmış. Ve olgun olan birinin o alışmışlığın dışında diğer kişinin gözünde büyük bir önem atfettiğini anlayıp ona göre davranması da bu alışmışlığın dışına çıkarak ters bir anlatım oluşturmuş. *Yazar ana konuyu anlatırken toplumda varolagelen bazı etik olmayan davranışları okurun zihninin bir kenarına çok ustaca iliştiriyor. *Yazar, her karakteri kendi düşünüş, duygusallık ve tavrına göre konuşturmuş ve davrandırtmış *Yazar bir ifadeyi yazım olarak abarttığında neden böyle yapmış diyorsunuz fakat o ifadenin iyi harmanlandığı bir cümle veya cümleler dizisi abartılan ifadeyi yıldızlaştırıyor.
Bir İdam Mahkûmunun Son GünüVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2026152,4bin okunma