2018 233. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2018 20:18
Barbar, Modern ve Medeni; bir medeniyetin ancak muayyen bir dünya görüşü, varlık tasavvuru, bilgi anlayışı ve estetik duyuş ile mümkün olabileceğini temellendirmeye çalışıyor. Parçalı yaklaşımların insan ile varlık arasında tutarlı bir ilişki kurulmasına imkân vermeyeceğini söylüyor. Yazara göre evrenin yapısından yaşadığımız mahalleye, bilim ve teknolojiden giydiğimiz kıyafete, siyasi düzenden çoğulculuğa, hukuktan sanata her alanda bütüncül ve tutarlı bir tasavvura sahip olmak akıl ve erdeme dayalı, insancıl ve sürdürülebilir bir medeniyetin vazgeçilmez şartı olarak görülüyor. Bunun için de büyük varlık dairesinin farklı mertebeleri arasında doğru ve otantik ilişkiler kurmak ve adalet kelimesinin etimolojisinin hatırlattığı gibi her şeyi yerli yerine koymak gerekiyor. Yer ile gök, akıl ile aşkınlık, insan ile varlık, parça ile bütün arasında çatışma bulunduğu müddetçe medeniyetten bahsetmek mümkün görünmüyor. Barış için başımızı göğe çevirmek ve büyük resmi görmeyi yeniden öğrenmek zorunda olduğumuz hatırlatılıyor.
Barbar Modern Medeniİbrahim Kalın · İnsan Yayınları · 2022849 okunma