PUDUHEPA;
-Karısının ölümünden kızını suçlandıran bir babanın kızı (onun doğumundan hemen sonra öldüğü için),
-Soyluluğuyla, güzelliğiyle, zenginliğiyle övünmeyen; ağırbaşlı bir kadın, Tarsus'un yüreği,
-Hitit kralı III. Hattuşil'in çok sevdiği karısı,
-Bebeklere ninni söylenmeyen, adeta bozkıra eş, renksiz Hitit ülkesine çiçekler açtıran bir Tavananna,
-BARIŞ adına kendi mutluluğundan, sevebilme hakkından, hatta çocuklarının mutluluğundan bile vazgeçen bilge bir anne,
-Dünyanın yazılı ilk barış anlaşması olan Kadeş Barış Anlaşması'na mührünü vuran kraliçe,
-Kadın.
Bugün New York'ta Birleşmiş Milletler'in duvarına asılı olan anlaşmada onun mührü var. Bir de bu metnin Boğazköy'de bulunan, kil tablete yazılmış bir kopyası.
Kitabın ilk 62 sayfası Hitit tarihinden ve kısa kısa etimolojik, coğrafi, kültürel bilgilerden oluşuyor. Daha sonra tarih sahnesine Puduhepa çıkıyor ve asıl hikaye başlıyor. Yalnız Puduhepa ile ilgili bilgiler biraz kısıtlı. Tüm kitap onun hikayesinden oluşmuyor. Bir de Leyla var.
Aralarında binlerce yıl olan bu iki kadını buluşturansa paralel evren ve eş ben teorisi. Varlığını kabülden yola çıkarsak, insanın birden fazla eş ben'inin olması, her ben'in belli bir miktarda gücü olduğu anlamına geliyor. Bu durumda da ben'ler çoğaldıkça kişi güçsüz düşüyor. Yani var olan öz güç, eş ben'ler arttıkça bölünüp azalıyor. Bu da psikolojik sorunlar, delilik, kronik yorgunluklar doğuruyor. Leyla da ağır bir depresyonun içinde. İntihar eğilimli. Sağlıcakla kalsın, çöl ahusu Leyla. Biz Puduhepa'ya dönelim.
Bu güne kadar bize neden Puduhepa gibi bir kahramanın adından pek -ya da hiç- bahsedilmemiş bilmiyorum. Bütün ömrünü Anadolu topraklarında geçirdiği hâlde bir de. Bu benimsemeyişin, Puduhepa'nın Türk değil de Hitit figürü olmasıyla, çok tanrılı bir dine inanmalarıyla ya da kültürel farklılıklarla bir ilgisi var mıdır onu da bilmiyorum. Ki dinine, diline, ırkına, görüşüne, tercihlerine göre insan ayrımı yapmayı ve keskinliği de asla kabul etmiyorum. Her an her yerde ve her şekilde sonlanabilecek kadar hassas hayatlarımızı iyiyi destekleyerek sürdürmek en güzeli.
1000K'yı isim etiketi yapacak kadar öğrenemedim henüz ama Puduhepa'yı merak etmemi sağlayan site sakinlerinden Derya hanıma çok teşekkür ederim burdan. Bizler de Puduhepa'nın kız kardeşleri olarak, belki birer "insan" yetiştirecek anne-babalar veya adayları olarak, yahut öğretmen olarak, yahut her ne ise -her zaman küçüklerle iç içeyiz nihayetinde- bu güçlü karakteri tanısak ve tanıtsak fena olmaz.
Son olarak Barış Özcan ve dünya tatlısı oğlu Sufi'nin hem büyüklere hem küçüklere hitap eden youtube videosunu da izlemenizi tavsiye ederim bu konuda.
youtu.be/NzwCFn2VQFM
Kendimizle ve birbirimizle barış içinde geçsin her günümüz.
Keyifli okumalar.
PuduhepaNazan Apaydın Demir · Gece Kitaplığı · 201811 okunma