spoilerrrrr
2019 1. kitabı
-Ağır spoiler içerir.- Kitabı okumadan önce Feride’yi Hayat Bilgisi’ndeki Afet Hoca gibi hayal etmiştim. Onun gibi yapılan yanlışlara cesurca karşı çıkabilecek, bu yolda karşısına çıkan zorluklara tek başına, bir erkeğe muhtaç kalmaksızın göğüs gerebilecek biri sanmıştım. Feride iki kez alenen çocuk istismarı olan duruma ses çıkarmadığı gibi, düğün kıyafeti dikerek bir de bu duruma destek oldu. Başına gelen hiçbir şeye karşı dik duramadı, çözümü hep kaçmakta buldu. Önce Kamran’dan kaçtı. Sonrasında hak etmediği yalan yanlış ithamlara maruz kaldığı durumlarda çözümü başka bir okula gitmekte buldu. İzmir’de yeniden haksızlığa uğradığında çözümü evlenmekte buldu. Daha doğrusu bir erkeğin aklıyla sorgulamadan bunu yaptı. İlk atandığı okul yok yere kapatıldığında bu çocukların geleceği ne olacak diye düşünmedi. Zavallı kendi güzelliğinden habersiz Feride’miz her gittiği yerde sırf güzel diye türlü iftiralara maruz kaldı. Vah vah. Günlüklerinde çevresindeki olayları bu kadar iyi tahlil edebilen bir insanın birinin ona aşık olduğundan bu kadar bihaber olup öğrendiğinde safça şaşırması mantık hatası. Feride’nin evliliğinin yanında bir de Kamran’ın evliliği var tabi. Ama o bir erkek olduğu için sevişme özgürlüğüne sahip. Başkasına aşıkken, neden olduğunu anlamadığımız şekilde evlenen ve karşıdaki kadını mutsuzluğa sürükleyen Kamran’ımızın bir de çocuğu var. Ama bu bir problem değil çünkü çocuk daha 10 gündür tanıdığı kadına anne diyor. Malum mutlu pembe dizi sonumuza sıkıntı çıkmaması lazım. Feride’nin çocuğunun olması çok büyük bir problem olduğundan keskin zekalı yazarımız buna çocuğu öldürerek müthiş bir çözüm buldu. Ölümlerin çözüm yolu olduğu tek yer burası değil elbette. Birine aşıkken başkasıyla evlenmek “zorunda” mı kaldınız? Hiç problem değil, nasıl olsa sevdiğiniz kişiye kavuşma vakti gelene kadar ölürler. Son yaklaşık 50 sayfada büyük bir hayal kırıklığına uğradım. İlk hayal kırıklığım Feride’nin defterinde sonradan eklenen bölümde anlatılanlar. Feride’nin evli ama hala bakire olduğunu belirtmek için yazılmış sayfalar oldukça eğreti duruyordu. İkinci hayal kırıklığım ise Feride’ye hiç sorulmadan, çokça Kamran’dan nefret ettiğini yazdığı bir deftere dayanılarak, habersiz evlendirilmesi ve yazarın bunu sanki normal bir şeymiş gibi vermesi oldu. Kamran gerçekten Feride’yi aldatmış mıydı havada kalmış bir konu. Feride’nin aldatıldığını sanması üzerine sözde gururlu dik duruşuyla evi terk etmesi saçmalık. Madem bu adamı seviyorsun, çık karşısına böyle bir şey olmuş de açıklamasını dinle, sonra gerçekten güçlü ol terk et ve bir daha da dönme. Kitabın başlarından itibaren Feride’nin ortada sebep yokken ve sözde çok severken Kamran’ı kendinden uzaklaştırması aşkın zorlukları temasına uygun ama okuyana gerçekten çile çektiriyordu. Dönemin şartlarına bağlı, günümüzde asla kabul edilemeyecek birçok düşünce yapısı hiç eleştirilmemişti bile. Bu korkunç toplumsal durumu Feride yoluyla eleştir, çözümler bul, hala geçerliliğini koruyan bir kitap olursun zaten. Kitabın dili ve akıcılığı çok güzeldi. Müthiş duygu betimelemeleri vardı içerisinde. Ama benim için bundan başka güzel olan kitabın tek bir yanı yok.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,5bin okunma