2019 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2019 20:52
Özgür değiliz. Her yerde, her şeyde bir sistem var ve biz bu sistemin tutsağı olacağız. Daima. Sistemsizlikte de bir sistem, özgürlükte de bir kısıtlama var. Bizim yapabileceğimiz şey, hapishanin duvarlarını biraz daha genişletmek. Şanslıysak ve yapma gücümüz varsa. Mülksüzler, özgürlük ve sistemi bu yönde çok güzel açıklayan bir kitap. Zıt şekilde her şeyi son sınırına kadar yaşayan iki devlet. 'Her şey sahiplenmedir. Devlet tektir. Zengin ve fakir vardır. Ezenler ve ezilenler vardır.' diye katı kuralları olan ve üst sınıf için sınırsız savurganlık, alt kesimde alınan yüksek vergiler ve daha bitmek bilmeyen maddi hırslarla dolu fakat bu çirkinliğin içinde doğası ve tarihiyle var olan Urras; Bunun zıttı, anarşist bir gezegen, sınırsız özgürlük, sahiplenmenin ayıplandığı; paylaşmanın -her türlü paylaşma- önemli sayıldığı, dayanışma ve toplumun önemli olduğu tozla kaplı Anarres. İki gezegen de uçlarda yaşıyor. Bir taraf parayı elde tutarken diğer taraf birlik için çalışmaktan zevk almasına rağmen diğer insanların, komşularının saygısını el üstünde tutuyorlar. Bir tarafta sistem, evet ben burdayım, diye bağırırken, diğer tarafta belli bir sistem olmasına rağmen insanlar bunu inkâr Edip görmemezlikten geliyor. Her şekilde iki gezegen de biziz. Aşırılıklarımızla. Hırslarımızla. Önceliklerimiz ve önem verdiklerimizle biziz. Sistem ne kadar değişirse değişsin değişmeyen tek şey insan. Özgürlükten bahsederken bile, özgür olmadığımızı söyleyen birisine katlanamıyoruz. Bizim gibi düşünmesini, yaşamasını istiyoruz. Sistemsizlikte bile, hayır sistem olmalı diyen biri dışlanıyor. Çünkü herkes haklı. Çünkü insanlar bencil ve kör.
MülksüzlerUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 202215,6bin okunma