ehuehhehe Dr.Bruer yakalandın! Amor fati!
2019 1. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2019 20:33
Bu kitabı okumaya aylar önce karar vermiş olmama rağmen 1 hafta önce anca okuyabildiğimi pişmanlıkla belirtiyorum. Çünkü bu kitap çok önceden okunup bilinmesi gereken bir kitap. Romanın ismi zaten direkt olarak ilginizi çekiyor bilhassa filozoflara ilginiz varsa: Nietzsche Ağladığında. Romanın en ilgi çekici yanı da karakterlerin -bazı yan karakterler hariç- çoğunun gerçekten gerçek hayatta yaşamış insanlar oluşu. Hikayemiz çok basit başlıyor -spoi vermeden anlatmaya çalışacağım- Bruer çok iyi tanı koyan ünlü bir doktordur lakin hayatında bazı problemler vardır. Karısıyla olan problemleri, ismi Bertha olan bir hastasına takıntılı oluşu, özgürlük problemleri ve daha fazlası. Kitapta Bruer’in kararsızlıklarını gördükçe kafamı duvarlara vurasım geldi. Bizim evimizin kızı Lou Salome -ki kendisine Lou diye hitap edilmesini sever ve size de ilk isminizle ifade eder- aşırı özgüvenli, o dönemin “kadın” profilini yıkmış, eğitimli ve Bruer’in anlatımıyla gerçekten tam anlamıyla özgür bir kadın. Lou’ya göre Nietzsche ümitsizlik hastalığında ve Alman felsefesinin başı belada! İşte her şey bundan sonra başlıyor. Kitapta beni şok eden şeylerden biri Nietzsche hastalığına tedavi ararken Bruer’in daha da hasta olması -ruhen-. Bruer o kadar aklı başında duruyordu ki kitabın başında bir baktım ki Bruer almış başını gidiyor. Ancak sevgili Nietzsche senin de Bruer’e yardım ayağına Lou problemini çözmeye çalışman. Cidden kitabı okurken sanki yaşadım hepsinin yanındaydım ve sonunda Nietzsche’nin en popüler kitaplarından biri olan Böyle Buyurdu Zerdüşt’ün temellleri de atıldı ohhh. Kesinlikle okumanızı öneriyorum
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202470bin okunma