Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 07 Ocak 2019 23:54 "Yumruğunu yemedikçe kimsenin bırakıp gitmediği o garip şehir, Kristiania'da aç gezidiğim günlerdeydi. Tavan arasında uyanık yatıyordum. Alt kaltta bir saatin altıya vurduğunu duydum. Hafif aydınlanmıştı ortalık; insanlar merdiveneri inip çıkmaya başlamışlardı...". diye başlıyordu türlü hadiseyle adının bu halini taşıyan Norveçli yazar Knut Hamsun ve her yönden yaşadığı açlığa bizi de şahit ediyordu bu şekilde. Aç kaldığı doğruydu. Öyle bir açlıktı ki onunkisi talaş yiyerek açlığını bastırırdı, bir seferinde öyle kaybetmişti ki kendini kendi parmağını yemeye kalkışmıştı, ya da tamamen etsiz çiğ kemik kemirirken bulmuştu kendini. Ama yine de mutlu olmaya çalışırdı, umutluydu ve en önemlisi gururluydu. Hiçbir zaman dilenmedi Knut Hamsun yaşadığı bütün açlığa rağmen kemirdiği kemiği bile kendisi için isteyemedi, olmayan köpeği adına rica edebildi ancak. Bazen boğazından geçen iki lokma da midesi alışık olmadığı için onu rahatsız ediyor, bünyesi kaldıramıyordu. Ve öyle bir açlıktı onunkisi sadece bedenen değil ruhen de açtı. Kitabın ilk paragrafında bahsettiği merdivenden inen insanlar ondan çok uzaktaydı, her türlü gereksinim duyuyordu Knut fakat sevgi de dilenmedi. Her zaman dik durmaya çalıştı, kendini farklı biri olarak tanıttı her seferinde bu yüzden, muhtaç gözükmek istemedi ama insanlar onun muhtaç olduğunu anlayabiliyordu ve belki de onun için en acısı da onun bunun farkına varmış olmasıydı. Açlık romanıyla ünlenen Knut Hamsun neden daha önce ses getiremedi dersiniz? Daha önceki çalışmaları başarısız olduğu için mi? Aslında tamamıyla halka hitap eden onların isteklerini karşılayabilecek şeyler yazmadığı için. Bu da başka bir gururudur belki de yazarın. Ceketinin düğmelerini satacak kadar düşmüş, ama yine de kimsenin gözünde aciz durumuna düşmek istemeyen yazarın bu kitabı bana kalırsa mutlaka okunulması gereken ve yokluk çekmemiş birisine yokluğu, bu çok yönlü derin açlığı, yalnızlığı okuyarak anlatabilecek bir kitap. Okuyacak herkese şimdiden iyi okumalar dilerim.