2019 26. kitabı
Tanıtımından : "LaFargue'nin 1907 tarihli manifestosu olan kitap, "Sevme, içme ve tembellik dışında, bırakın her konuda tembellik edelim." epigrafıyla başlarken çalışmaya dayalı bir sistem olan kapitalizme farklı bir perspektiften karşı çıkıyor.  Paul LaFargue kayınpederi Karl Marx'ın mektuplarında "sen çalışmayı sevmezsin ama kızıma iyi bak" dediği kadar çalışmanın sadece sömürüsüne değil kendisine de karşıdır. Bir çırpıda okunabilecek bu tembellik övgüsü, çalışmanın kaçınılmaz koşulduğu hayatın içinden samimi bir itirazla sistem eleştirisi yapıyor." Bu gün okuyup bitirdiğim bir kitap. Tenbelliğe ciddi bir övgü. Ama duygusal ve edebi bir kitap değil bu. Kapitalist sistemin çarkları arasında ezilen, ürettikçe daha çok üretmesi istenen işçi sınıfına aynı zamanda bir sitem. İlginçtir, haklı olarak her daim kapitalizm düzeninin çarkını çevirenlere, yani zenginlere, sosyeteye, iş adamlarına, politikacılara kızılır. Kitap, çalışmaya her geçen gün daha çok mesai harcayan, tabiri caizse çarkın dönmesini sağlayan işçilere sitem ediyor. Kitap 1900lerde yazıldığı için, sadece üretim çılgınlığına laf edilmiş. Siz üretiyorsunuz ama yiyen onlar oluyor. Kendinize gelin denilmiş. Şimdi ki çağ öyle bir yere geldi ki ; artık hem üretip, hem tüketiyoruz. Bu arada üretmek derken bunlar maddi şeyler. Yoksa fikri anlamda üretim 1900lerde durdu. Velhasıl, Ey Müslümanlar! Ahiretiniz için çalışın. Ama ne olur, dünya için çalışmaya biraz ara verin. Az tembellik edin. İyi gelecektir.
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Karbon Kitaplar · 201813,3bin okunma