···Okunma: 01 Şubat 2019 18:30 Deniz
#okudumbitti #kitapyorumu
Ya kavuşansın ya kavuşulan. Misal ya nehirsin ya deniz.
Hangisi olursan ol, kalbi sular gibi karışıp tamamlanansın işte.
Eksildikçe çoğalan, parçalansan da damla damla, yine de onda kalansın.
Merhabalar.🤗Duygularıyla ve hissettirdikleriyle beni dalga dalga vuran, mest eden kitabın yorumuyla karşılıyorum sizi.
Nehir'in hikayesi annesinin yaptığı bir tercihle başlar. Bu tercih Nehir'in hayatında tıpkı bir domina taşı etkisi yapar. Küçücük yaşında çektiği acılarla nefes alamayacak hale geldiğinde onu kendi limanına çeker Deniz. Aslında Deniz'le Nehir'in hikayesi Deniz'in onu kucaklamasıyla başlar. Yolları ayrılmamak üzere birleşir isteseler bile ayrılmazlar. Deniz sadece onun acısını sarmaz, kocaman bir aile verir.
Emre deli dolu, ele avuca sığmaz bir o kadar da sevgi dolu bir karakter. Deniz'le ne kadar zıt görünse de iki kardeş birbirine sıkı sıkı bağlıdır.
Bir gece, bir olay, bir kaza ve geri dönüşü olmadan verilen bir karar.
O kazayla beraber hiçbir şey hiç kimse eskisi gibi olmayacaktır. Deniz bakmaya kıyamadığı kişinin bu hale gelmesine sebep olan, kaza da katkısı olabilecek herkesi ve her şeyi öfkesiyle yok ödecektir. Ve Nehir'in içindeki 'o geceyle' olan şüphesi olayları işin içinden çıkılmaz hale getirir.
Nehir'in yaptığı seçim, Deniz'in verdiği hüküm bu iki ayrılmaz insanı paramparça edecek noktaya getirir. Nehir içindeki şüphe yüzünden aşılmaz duvarlar örsede Deniz'in hayatında vazgeçmek yoktur, hele ki konu Nehir'se.
Başlarda Deniz'e çok kızmıştım. Tavrından dolayı ama öyle bir nokta da onun ne yapmak istediğini anladım ki 'Böyle güzel seven var mı?' diye sormaktan alamadım kendimi. Ben ne Nehir'e kızdım ne de Deniz'e. Nehir çok acı çekti. Öz kardeşi gibi gördüğü adam için vazgeçemeyeceği insanla geldiği hal onu kahretti. Deniz de ondan farklı bir durumda değildi.
Deniz, Nehir'e dalga dalga vurup onu kendine getirdi. Bir nevi, 'Sen Nehir'sin gideceğin yer Deniz'den başkası değil. Deniz'de Nehir'inden vazgeçmez kuruyup çöl olacağını bilse bile.' dedi. Bunu da en iyi Nehir'in Haldun'la mücadele verdiği sahnede hissettirdi. Haldun kim mi? Asla söylemem ama ben kendisinden nefret ettim. Acısını başkasından çıkaracak kadar alçak bir insan.
Aşk, sevgi, kardeşlik, aile kısacası her duygu bu kitapta daha bir başkaydı. Yazar kalemini konuşturmuş resmen. Nehir'in gel gitlerini, acısını, çaresizliğini öyle güzel yazmış ki okurken hissediyorsunuz. Deniz gibi sevdiğini kendinden bile sakınan, öpmesi, sarılması başka olan, bir sözüyle her şeyi yıkıp tekrar bir sözüyle çicek açtıran bir karakteri yazmak kolay değil.
Deniz ve Nehir'i kendilerine has yapan onlarla olan unsurları öyle güzel ufak dokunuşlarla yazmış ki hepsi bir araya gelip bir bütün oluyor.
Emre kitaptaki en özel insanlardan biri ve öyle yerlerde hamleler yapıyor ki kitabın kaderini belirliyor. Nehir'le olan bağını yazar harika yazmış. Keşke herkesin Emre gibi dostu olsa.
Yazar bir kez daha kalemiyle büyüledi. Bunların aşkı bambaşka. Size diyeceğim tek şey; mutlaka okuyun. Asla pişman olmazsınız.