2019 12. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2019 14:18
Kumarbaz, Dostoyevski’nin üç hafta kadar bir sürede yazdığı yaşamını kumara yatıran bir adamın hikayesidir. Bazı söylenenlere göre Dostoyevski bu romanda kendi geçmişini anlatmıştır. --------------------------------------------------------------- Üstat Dostoyevski yine döktürmüş. Eseri gülümseyerek hatta bazı yerlerinde kahkalarla okudum. Biraz karakterlerden bahsedeyim istemeden küçücük spoiler verdiysem affola :) En sevdiğim karakter babaanneydi. Antonida Vasilyevna Tarasyeviçeva babaannemizin tam adıdır. Açık sözlü, yetmiş beş yaşında olmasına rağmen hala hayata tutunabilen sevimli mi sevimli bir büyüğümüz en çok babaannenin diğer karakterlerle olan diyalogları beni güldürdü. Kendisini öz babaannem gibi sevdim güzel bir karakterdi. Şimdi gelelim baş karakterimize ve onun aşık olduğu kadın Polina’ya… baş karakterimizin aşktan kafası tam yerinde değil gibi… birini bu kadar çok sevmek bilemiyorum, zor olmalı değil mi Aleksey İvanaviç? ‘’Başkalarının önünde ezilip büzülmeden, gönlününün dilediği gibi davranmaktan daha güzel bir şey yoktur.Hem insan ne diye kendi kendini aldatsın ki? Boş kafalılara özgü yersiz bir çaba bu.’’ İşte tam olarak Aleksey İvanoviç’in Polina’ya karşı tavırlarını özetleyen alıntı.Çekinmeden ona karşı duygularını anlatır,onun için yapamayacağı şey yoktur. Siz isteyin yeter der çekinmeden ama para her şeyi değiştirebilir elbet. Bunu da okuyunca anlarsınız artık. Diğer karakterlerden general ve Mrs.Blanche’den bahsedeyim. General ordudan ayrıldıktan sonra aldığı parayı rulette kaybeder ve miras için babannenin ölümünü bekler. General güzel bir kadın olan Fransız Blanche ‘e aşık olur onunla evlenmek ister. Sanırım bir türlü sevemediğim karakter ise şu Blanche idi. Kendi çıkarlarına hangisi uyarsa ona göre davranan biri. Yüzsüzlükte bir dünya markası, paragöz, gösteriş meraklısı bir kadın. Bir de İngiliz bay Astley ve Fransız Degrieux vardır bu kişiler de Polina’ya aşıktır. Peki Polina kime aşık? Tabiiki de Polina’ya aşık olan üç erkek olmasına rağmen eser Polina’nın etrafında dönmüyor böyle şeyler düşünmeyin. Kısacası kumar oynamayın bir bakmışşınız servetler kazanmışken bir de bakarsınız pat küt çat hepsi uçmuş gitmiş. Evet böyle bir babaanne nasihatiyle incelemeyi sonlandırıyorum ama bu nasihati kesinlikle Antonida Vasilyevna Tarasyeviçeva babaannemiz vermez :)
KumarbazFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202388,5bin okunma