2019 92. kitabı
Yusufhan, Selvigül Şahin'in roman türünde yayımlanmış bir eseri. Roman tür olarak bizde çok gelişmiş değil. Roman Doğu toplumlarından ziyade Batı toplumlarında kendine daha çok yer bulmuş. Çünkü Doğu toplumlarında her şey ifşa edilmez, gizlilikte kalması gereken “dokunulmazlar” vardır. Üstelik aşılmaması gereken sınırlılıklar, vs. Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’ndeki tutukluluk günlerinde Kemal Tahir’e yazdığı bir mektubundan romana dair getirdiği bir tanımlamayı okumuştum. Nazım, meseleyi sayfa çokluğu ile değil, kalın hatların ve onların etrafındaki ince çizgilerin fazlalığı ile izah etmeye çalışıyordu. Sayfa sayısı ne kadar hacimli olursa olsun ana vakalar çok değilse bu kitabın roman olması için yeter bir sebep olmuyordu. Bu ölçüye göre Nazım için Reşat Nuri’nin Çalıkuşu’su bir roman değil büyük bir hikâye idi, Kızılcık Dalları da keza. Bu kriteri ben de dikkate alacak olursam Yusufhan bana bir roman gibi gelmedi. Ama yazarın “bizim hidayet romanları yazmaya da ihtiyacımız var” düşüncesine muadil olarak bu minvalde yazılmış bir eser olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
YusufhanSelvigül Kandoğmuş Şahin · Okur Kitaplığı · 201540 okunma