Herkese merhaba. Silmarillion'u bitirmiş olmanın hüznü ve aynı zamanda sevincini yaşıyorum. Nasıl bir kitapdın sen ve nasıl bittin. İlk başlarda okurken çok sıkılmaya başladım diyebilirim. Ama kitap çok iyi bir şekilde dikkatli okuyarak ve anlayarak okumak çok önemli. Kitabın kendisinin ağır bir dili var çünkü. Kitabı okurken ben özellikle saouron ve Melkor(Morgoth) olan kısımlarda pür dikkatle okudum. En çok onların hayatını ve neler yaptıklarını çok merak etmiştim. Özellikle Beren ve Luthien bölümü benim için yeri ayrıdır. Okursanız sizinde ayrı bir yerleri olucağını düşünüyorum. Tolkien Orta Dünya evrenine giriş niteliğinde olan bu eserinde Arda -yani dünyanın- yaratılışından başlıyor hikayesine. Çok uzun bir zaman aralığını kapsıyor kitap; yaratılıştan, İlkdoğan olan Eldar'ın Orta Dünya'yı tamamen terk etmesine kadar olan dönemi anlatıyor. Bu yüzden doğal olarak birbiriyle bağlantılı, ya da birbirinden ayrı pek çok hikaye ortaya çıkıyor. Fakat genel olarak hikaye neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde ilerlediğinden bence dikkatli okunursa ipin ucu kaçırılmaz ve bu destansı anlatıdan çok büyük bir keyif alınır. Aklınızda tutamayacağınız kadar çok karakter var evet ama kitabın arkasındaki isim indeksi ve çizilen soy ağaçlarıyla kafa karışıklığını birkaç saniye içinde yok edebiliyor, karakter açıklamasına bir göz atınca olayı kafanızda oturtabiliyorsunuz. Ayrıca, çok sayıda karakter olmasına rağmen, kitaptaki hiçbir kişi öylesine değil. Tolkien hepsini özenle yaratmış ve kolayca görüyorsunuz ki hikayeye dahil edilen her bir karakterin olay örgüsüne bir katkısı, kurgu içinde bir anlamı var. Silmarillion'un yanında, Akallabeth ve Güç Yüzüklerine Dair öyküleri de yer alıyordu. Bildiğim kadarıyla bu öykülerin Silmarillion'dan ayrı baskısı da var Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş ve beğenmiş herkesin, her Tolkien, Orta Dünya hayranının ölmeden önce okuması gereken bir eser Silmarillion.Orta Dünya hayranıysanız siz de benim gibi bu kitap bittiğinde boşluğa düşecek, Tolkien bir altı yüz küsür sayfa daha yazsaymış ya diyeceksiniz. Herkese tavsiye ediyorum. Mutlaka okuyun.