Silmarillion

J. R. R. Tolkien

2026 17. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2026 00:31
Bu bir inceleme değil, şöyle ki kitabı okudukça aldığım notların kalıcı olarak kalması için yazacağım karalama yazısı. Tolkien sen bir dehasın. Kusursuz bir evren. Aslında bölüm bölüm yazma kararı almışken bunun ayrıntılarının içinden çıkamayacağımı fark ederek şöyle bir olay örgüsüyle başlayayım diyerek devam etmiş bulunmaktayım. Önce Silmarillion okuyup sonra Yüzüklerin Efendisini okusaydım daha mı iyi olurdu? Kesinlikle daha iyi olurdu. Ama Yüzüklerin Efendisini okurken hep daha fazlasını merak ettiğim ve bu evrenden asla çıkmak istemediğim için şimdi okuyarak daha mı çok keyif aldım? Kesinlikle daha çok keyif aldım. O zaman yeterince uzun olan özetimi daha fazla uzatmadan hemen başlıyorum; * Ainulindalë (Ainur’un Müziği) Bu bölüm, dünyanın nasıl yaratıldığını anlatıyor. Henüz elfler, insanlar, Orta Dünya yoktur. Bu bölümde en güçlü Ainu: Melkor’un müziği nasıl bozarak uyumsuzluk yarattığını ve ilk kötülüğün kaynağıyla tanışıyoruz. Dünya bir müzik olarak yaratılıyor, ve Melkor’un hikâyesi tam olarak bu bölümde başlıyor. “ Ve Melkor, diğer Ainur’un müziğine kendi düşüncelerini kattı.” “ Ve Melkor, diğerlerinden daha yüce kudrete sahipti; fakat bu kudreti uyumsuzluğa çevirdi.” * Valaquenta (Valar’ın Anlatımı) Bu bölüm bir hikâye gibi değil de kim kimdir görevleri nelerdir diye anlatılan bir rehber gibi görebiliriz. Diğer bölümleri anlamak için özellikle bu bölümü not alarak okumak bence çok önemli, çünkü ilerleyen bölümlerde “ Hı evet bu bu görevden sorumlu Vala “ diyerek anlamlandırma yapacağız. * Ainur’un Arda’ya Gelişi (Quenta Silmarillion başlangıcı) Bu bölümde Valar-Melkor çatışması, Ardanın şekillenmesi ile devam ediyor. Arda Melkor yüzünden biraz “ yaralı “ şekilleniyor. Büyük hikaye burada gerçekten başlıyor. -İki Lamba Valar dünyayı aydınlatmak için
SilmarillionJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 20186,5bin okunma
Bütün bunlar İlùvatar'ın başının altından çıktı.
2022 64. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2022 14:23
Bu kitap hakkında bir şeyler söylemek çok zor ne kadar konuşursak konuşalım bir şeyler hep yarım kalacak. Okuması gerçekten zor bir eser. J.R.R. Tolkien' in notlarından oluşan ve ölümünden sonra oğlu tarafından derlenip kitap haline getirilen Silmarillion orta dünyanın kutsal kitabı demek doğru olacaktır. Kitap orta dünyanın yaratılışı ve mitoloji içeriyor ve bununla beraber süre gelen 5 çağ anlatıyor. Zaman aralığı çağlar anlatan kitap haliyle karakterler olaylar bakımından kitabı ağırlaştırıyor. Orta dünya evreni okuma sıralaması bakımından kronolojik olarak ilk okunması gereken eser ama yüzüklerin efendisi buz dağının görünen kısmı ordan da başlanıp daha sonra derinlere görünmeyen kısımlarına inmek isteyebilirsiniz. Kaldı ki ağırlığı bakımından ilk bu eser ile başlanılmasını tavsiye etmiyorum. Yüzüklerin efendisi üçlemesini okumuş veya filmlerini izlediyseniz bilmenizi isterim ki burada olan şeylerin teminatıdır. Burada kötülük nedir gerçek anlamda hissedeceksiniz Sauron bu kötülüğün bir parçasıdır sadece Hobbit'in smuong ejderhası size fazla mı güçlü göründü? Veya yüzüklerin efendisi khazaddum köprüsünde olan balrog? O zaman balroglar ve ejderhalarla dolu ve onların liderlerinin içinde bulunan hatta dünyanın şeklinin değiştiği savaşlara ve kötülüklere hazır olun. Tolkien orta dünya ve daha fazlası hakkında bir podcast hazırladım linki yorumlara bırakıyorum.
Fantastik Edebiyat
·696 syf.·
2022 27. kitabı
Uzun bir zamana yaydığım Silmarillion'u son zamanlarda diziden aldığım hype ile okuma hızımı arttırarak bitirmiş ve sonunda Orta Dünya'nın kutsalıyla J. R. R. Tolkien külliyatına giriş yapmış bulunmaktayım. Çocukluğumdan beri bu evrene ait olan Yüzüklerin Efendisi filmlerine duyduğum büyük hayranlık bana fantastik dünyaları sevdiren yegane eserlerdir. Bu muhteşem evrenin doğuşunu ve gelişimini ayrıntılarıyla bilmek ve gelecek olan diziyi olumlu-olumsuz eleştirebilecek konumda olmak müthiş bir şey. Bu evreni kusursuz kılan şey sadece olay kurgusu değil, tam anlamıyla bir evren oluşu. Uğruna dil yaratılacak bir evren. Ve realiteden bu kadar uzak olup gerçeğimize bir o kadar ayna tutması ancak bir dehanın kaleminden çıkabilir. Olayların dünyamızla olan benzerliği; yer yer kutsal kitaplarda bulunan olaylardan esinlenmesi, tarihten esinlenmesi, psikolojik analizlerle karakterler yaratılmış olması, her şeyiyle düşünülmüş. Fantastik eserlerin uyduruk değil, gerçeği gerçeküstüyle yansıtan eserler olduğunu kanıtlamaya çalışan bir evren. -ve bunu başarıyor- İyilik ve kötülük, aşk, savaş gibi temaları işliyor. Dünyadan sıkılıp tüm bunları bir de bu evrende yaşamak isteyen herkese tavsiye ederim, keyifli okumalar.
2025 21. kitabı
Bu kitap, bir roman değil; bir dünyanın doğumu, düşüşü ve özlemi üzerine yazılmış mitolojik bir ağıttır. Bu kitap, Orta Dünya’nın kutsal kitabı gibidir: Tanrıların müziğiyle başlayan bir evren, ışığın peşine düşen Elfler, gururun lanetiyle kararan kalpler…
2019 25. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2019 16:44
Silmarillion, bambaşka bir zamanda, bambaşka bir seviyedeki iyilerin temsilcileri ile kötülüğün tiryakileri arasındaki o kıran kırana mücadeleyi, tüm çağların en güzel ürünü Silmarillerin uğruna dökülen kanları, alınan canları, bozulan dünyayı ele alan, pusulasını "Önce Eru vardı, Tek olan, Iluvatar derlerdi Arda'da adına." şeklinde okuyucuyu içine hapsedecek şekilde oluşturmuş, oldukça detaylı, bir o kadar sağlam dil ve üsluba sahip, yüksek edebiyat ürünü bir mitolojik eser. Temel gücü ve albenisi ile, dağlara doğru uzanan fantastik öğeleri ile, Fantastik Edebiyat'ın büyük boşluğunu neredeyse tek başına doldurmuş Tolkien’in, yaklaşık tüm öykülerinin demirbaş konusu olan fantastik kavramını işleyişi ve bu kavramı bendinden sıyırıp tıpkı somut gerçekler gibi yalın bir tavırla ele alışıyla okuru sarıp sarmalayan ve her ne kadar kalın olsa bile Tolkien Evreni'nin meraklıları tarafından her zaman başvurma gereği duyulacak bir başucu kitabı niteliğinde kocaman bir zihnin, olağandışı hayal ve düşünme gücünün çok kıymetli bir ürünü. Ben Silmarillion'dan önce sadece Yüzüklerin Efendisi serisini okumuş olsam da, diğer okurların sıralama için yorumları Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion yönünde. Çünkü kitabımız Silmarillion; Hobbit ve Yüzük serisindeki olayların geçtiği 3. Çağdan önceki çağları, bu çağlarda geçen cömert bir hayal gücü ve zekayla beslenmiş olayları anlatıyor. Kısacası Yüzüklerin Efendisi'nde gördüğümüz olayların, mesela Sauron'un neden kötü olduğunu, Sauron'un yanında oyuncak kaldığı Melkor'un ne kadar kötü olabileceğini, Gandalf, Saruman gibi İstarilerin nasıl yaratıldığını, Valar'ın - Maiar'ın , Eru'nun kim ve ne olduğunu, Ak Ağaç'ın oluşumu, Elflerin, İnsanların, Cücelerin geçmişini, yaratılışını, hepsinden önce Orta Dünya'nın, Güneş'in, Ay'ın,
Orta dünya
2023 30. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2023 00:04
Bu kitabı, Tolkien'in efsanesi "Yüzüklerin Efendisi" dünyasının nasıl varolduğunu ve nasıl şekillendiğini anlatan bir rehber olarak değerlendirebiliriz. Başka bir deyişle, orta dünyanın sadece yüzük veya hobbit hikayesinden ibaret olmadığını aksine tabanının çok daha dolu ve geniş olduğunu kanıtlayan bir kanun ve kurallar kitabı diyebiliriz. "Silmarillion" kitabından yola çıkarak Tolkien'in dünyası için dikkat çekilmesi gereken bir kaç madde var, bu incelemeyi bu yüzden yazıyorum. Bunlardan en dikkat çekilmesi gereken fakat gözden kaçanı müziktir. Tolkien, Orta dünyanın zeminini hazırlarken her şeyin başladığı ilk noktaya müziği koymuştur. Kitaba göre yaratıcı sonsuz salonlarda 'Ainur' adında melekler yaratmış ve onlara müziği (notaları) bahşetmiştir. Kötülükte bu notalardan çıkmıştır. Yani, henüz dünya, insanlar, elfler, güneş ve hatta ışık yokken sadece yaratıcı, müzik ve melekleri vardır. Müzik insana en iyi gelen şey değil midir? Kimileri bu duruma katılmayabilir ama müzik hayatımızın her yerinde vardır ve insanın kalbine doğrudan ulaşabilen yegane hediyedir. Tolkien, müziği her şeyin başladığı yere koyarak bunu bize farklı bir yoldan aktarmıştır. Burada dikkat çekilen başka bir husus daha vardır. Tolkien yine Orta dünyanın zemini hazırlarken kendi dini olan hristiyanlık veya başka bir din ile bağdaştırmayıp farklı bir tarz denemiştir. Müziği tercih etmesinin bir sebebi de bu olabilir. Kurgusunu yaparken, din unsurunu kendi hikayesinden büsbütün ayırmak istediğini okuyucuya yansıtmak istemiştir. Yani, okuduklarımız kendi dini inancımızı hatırlatsın, veya bağdaşsın istememiştir. Son olarak küçük bir not ekleyelim. Tolkien 'Silmarillion' kitabını 'Yüzüklerin Efendisi' üçlemesiyle beraber yayımlamak istemiştir fakat yayınevi bunu kabul etmemiştir. Bununla
1000k
Elf olmak ve Orta Dünya'da yaşamak istiyorum
2017 9. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2017 21:25
Şüphesiz tüm zamanların en çok okuduğum ve en sevdiğim kitabı. Çoğu insan gibi Tolkien'in efsanevi dünyasıyla ilk tanışmam Yüzüklerin Efendisi filmiyle oldu. Önce filmlere tamamen hayran kaldım, sonra da bu inanılmaz dünyaya olan doymak bilmez iştahımı gidermek için kitapları okumaya başladım. Silmarillion'a başlamayı uzun süre ertelemiştim, çünkü çok aptal olmaktan korkuyordum. Fakat Tolkien sizi gayet iyi yönlendirecek ve kitapları üzerine yaptığım çoğu zaman ateşli çalışmalarım sayesinde de, hiçbiri beni Silmarillion kadar etkilemedi. Silmarillion, fantastik edebiyat hayranları için gerçek bir altın madeni. Ben bir kitaba yarım yamalak odaklanabilen biri değilim ve Silmarillion, insanın tam dikkatini gerektiren bir kitap. Evet, binlerce isim var ve bazen yavaş ilerliyor, hatta bazen mitoloji ansiklopedisi okuyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Bu düşünceler yanlış değil, ama Orta Dünya evreni için daha derine inmek isteyenler mutlaka okuması gerekir. Kitabı okumadan önce TheWhiteTree forum sayfasından bolca araştırma ve bol bol BFME oynadığım için dünyaya oldukça hakimdim. O yüzden rahat ve aşırı keyif verici bir okuma deneyimi olmuştu benim için. Kendimi Tolkien'in hayal gücünün Jordan'ı gibi olduğunu düşünürken bulmuştum. İnanılmaz derecede, akıl almaz bir hayal gücüyle dolu, okuma zevkini en eksiksiz yaşadığım büyük usta bir yazar. Kitapta Tolkien en ince ayrıntısına kadar iniyor ve dünyanın hikayesi en başından Yüzüklerin Efendisi'nin tanıdık dünyasına kadar açılıyor. Birinci Çağ'ın -ve biraz da İkinci ve Üçüncü Çağ'ın- karmaşık ve trajik öykülerine odaklanıyor: Arda'nın öyküsü; Iluvatar, Valar ve Maia'nın öyküleri; Melkor'un -daha sonra Morgoth'un- öyküsü; Eldar (Her zaman Fingolfin ve Finarfin'in Altın Hanedanı'nı destekledim, sonları hem trajik hem de aynı
2022 2. kitabı
Okunma: 04 Mart 2022 12:31
Bu kitabı çok kısa bir sürede bitirdim. Ana konuyu bilmeme rağmen pek çok şeyi bilmiyordum çünkü bu kitap, Yüzüklerin efendisi ve Hobbit evreninin alt yapısı. O sebeple evrenin ilk yaratılışı, kötülüğün Orta Dünya'da nasıl çıktığı, elflerin, insanların, cücelerin nasıl ortaya çıktığı üzerine Tolkienin tuttuğu notlardan oluşuyor. Tolkien öldükten sonra, çocuğu tarafından düzenlenip yayınlanmış, fakat orijinaline sadık kalındığı için diğer kitaplar gibi edebi bir bütünlüğe sahip değil, yine de Tolkienin zekasını ve müthiş düş gücünün izleri ortada. Bu sebeple meraklıları için, nadide bir kitap. Müthiş bir eser. Elbette tamamıyla de bir bütünlük yok diyemeyiz, olayların gidişatına yönelik başlıklardan oluşuyor, diğer mitoloji kitaplarındaki gibi destanlar da mevcut. Eserde çok fazla karakter var bu da biraz kafa karışıklığına neden oluyor, o sebeple ben not alarak ilerledim, lakin yine de kitabın arka tarafında, soy ağaçları, harita ve isim kronolojisi var. Bir süre sonra oturuyor zorlamıyor.
Silmarillion , Şiir gibi anlatım
2021 24. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2021 00:26
Merhaba kitap dostları !!! Hobbit , Yüzüklerin Efendisi serisi (3 kitap) derken , Silmarillion da bitti , normalde Orta Dünya'nın okunacak kitapları arasında ilk sırada Silmarillion geliyor , ama bir tavsiye üzerine , ben Hobbit ve devamında Yüzüklerin Efendisi ile yola koyuldum ,iyiki de öyle yapmışım... Bu eser adeta , Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi' nde adı geçen kahramanların soyağacı, soybağı ,rehber niteliğindedir. Eserde adı geçen yerleşim yerlerinin nasıl ortaya çıktığını , nerede kurulup , aslında gerçek ismi neymiş ne olmuş öğreten gerçek bir coğrafi konum , bir nevi navigasyon gibiydi... Bu eserin diğer serilerden farklı yazımı dikkatimden kaçmadı, eser Tolkien' in editörlüğünü yapan Milton Wandalman'a gönderdiği bir mektupla başlıyor ve şiirsel bir anlatımla devam ediyor, eserde sık sık ulu müzikten bahsedilmiş, Hurin'in kızı Nienor ( Niniel) , Hurin'in oğlu Turin yani Turambar'ın , korkunç bir o kadar da talihsiz kaderi, ve her ikisinin de acı gerçekten sonra kendi hayatlarına son vermeleri , acı bir kaderdir... Sayfa 329' da Noldor'un yüce Kralı ,kadim Elf Kralı Fingolfin'in kahramanca ölüm anı başlıyor, bu öyle kahramanca bir ölüm ki cansız bedeni düşmana ( Morgoth'a) bile bırakılmıyor, ölü bedenini Kartalların Kralı Thorondor alıp götürüyor...Sonra Barahir oğlu Beren'in güç yüzüklerinden birini yok etmeyi başarması , ve bu esnada elinin birini kaybetmesi , Beren'in, Luthien'e aşık olması ve yaşadıkları konu ediliyor... Güç yüzüklerinin nasıl yapıldığını ,ve sebeplerini bu eserde öğrenebilirsiniz... Hadi hep beraber Karanlıklar ülkesinden, sisler diyarından , gölgeli dağlardan , sessiz diyardan çıkalım ve Müzik Ülkesine ( Lindon ), Yeşil Adacığa ( Tol Galen ) , yolculuk yapalım , orada Altın Ağaçtaki ( Glingal ) , Gümüş Çiçekleri ( Bethil ) hayal
2019 85. kitabı
Herkese merhaba. Silmarillion'u bitirmiş olmanın hüznü ve aynı zamanda sevincini yaşıyorum. Nasıl bir kitapdın sen ve nasıl bittin. İlk başlarda okurken çok sıkılmaya başladım diyebilirim. Ama kitap çok iyi bir şekilde dikkatli okuyarak ve anlayarak okumak çok önemli. Kitabın kendisinin ağır bir dili var çünkü. Kitabı okurken ben özellikle saouron ve Melkor(Morgoth) olan kısımlarda pür dikkatle okudum. En çok onların hayatını ve neler yaptıklarını çok merak etmiştim. Özellikle Beren ve Luthien bölümü benim için yeri ayrıdır. Okursanız sizinde ayrı bir yerleri olucağını düşünüyorum. Tolkien Orta Dünya evrenine giriş niteliğinde olan bu eserinde Arda -yani dünyanın- yaratılışından başlıyor hikayesine. Çok uzun bir zaman aralığını kapsıyor kitap; yaratılıştan, İlkdoğan olan Eldar'ın Orta Dünya'yı tamamen terk etmesine kadar olan dönemi anlatıyor. Bu yüzden doğal olarak birbiriyle bağlantılı, ya da birbirinden ayrı pek çok hikaye ortaya çıkıyor. Fakat genel olarak hikaye neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde ilerlediğinden bence dikkatli okunursa ipin ucu kaçırılmaz ve bu destansı anlatıdan çok büyük bir keyif alınır. Aklınızda tutamayacağınız kadar çok karakter var evet ama kitabın arkasındaki isim indeksi ve çizilen soy ağaçlarıyla kafa karışıklığını birkaç saniye içinde yok edebiliyor, karakter açıklamasına bir göz atınca olayı kafanızda oturtabiliyorsunuz. Ayrıca, çok sayıda karakter olmasına rağmen, kitaptaki hiçbir kişi öylesine değil. Tolkien hepsini özenle yaratmış ve kolayca görüyorsunuz ki hikayeye dahil edilen her bir karakterin olay örgüsüne bir katkısı, kurgu içinde bir anlamı var. Silmarillion'un yanında, Akallabeth ve Güç Yüzüklerine Dair öyküleri de yer alıyordu. Bildiğim kadarıyla bu öykülerin Silmarillion'dan ayrı baskısı da var Hobbit ve Yüzüklerin

J. R. R. TolkienYazar · 55 kitap
John Ronald Reuel Tolkien (3 Ocak 1892 - 2 Eylül 1973), İngiliz yazar, şair, filolog ve profesör unvanlı akademisyen. Uzmanlık alanı Anglo-Saxon Dili ve Edebiyatıdır. Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion gibi fantastik kurgu eserleriyle tanınır. Hayatı İngiliz sömürgesi olan Güney Afrika'nın Bloemfontein şehrinde doğdu. Ronald'ın babası Arthur Tolkien banka müdürü idi. İngiltere Birminghamlı olan aile kendilerine yeni bir hayat kurmak amacıyla Güney Afrika'ya yerleşmişti. Fakat iklimin getirdiği olmusuzluklar kısa zamanda anne Mabel'i Ronald'i ve küçük kardeş Hilary'i de alıp İngiltere'ye dönmeye itti. Aile bir süre sonra baba Arthur'un da dönmesi ile eski günlerine kavuşmayı umuyordu. Fakat 15 Şubat 1896'da Güney Afrika'dan Arthur'un ölüm haberi geldi. Bunun üzerine Mabel çocukları alıp küçük bir köy olan Sarehole'a yerleşti. Bu köy Ronald'da derin etkiler bırakacak, ömrünün kısa bir süresini burada geçirmesine rağmen hayallerinde yarattığı Hobbit diyarı Shire ile defalarca Sarehole'u ziyaret edecekti. Sarehole'da Tolkien'i etkileyen sadece yemyeşil doğa değildi. Köy yakınındaki Moseley Bataklığı, kardeşi Hillary ile her zaman oynamaya gittikleri Cole Bank Road değirmeni ve devamlı kendilerini kovaladığı için "Beyaz Ogr" adını taktıkları değirmencinin oğlu da Ronald üzerinde derin izler bıraktı. Ronald, Birmingham'daki King Edward's Okulu'na başlayınca aile bir kez daha taşınmak zorunda kaldı. Ronald yeni taşındıkları Olver Road'a yakın olan St. Philips okuluna verildi. Bir yıl sonra burs kazanınca tekrar King Edward's Okulu'na dönen Ronald birkaç yıl sonra (1904 yılında) da şeker hastalığı yüzünden annesi Mabel'i kaybetti. Bunun üzerine çocuklar teyzeleri Beatrice'in yanına gitti ve Peder Francis Morgan'ın gözetimine verildi. King Edward's Okulu'nda iken Ronald'ın dillere büyük yatkınlığı olduğu ortaya çıktı ve bu dönemde Ronald kendine ait bir dil tasarlamaya başladı. Böylece Elf dillerinin temelleri atıldı. Çocukluktan delikanlılık yıllarına geçerken oturdukları Birmingham kentinde Ronald'ı etkileyen iki büyük yapı vardı. 29 metrelik Perrott's Folly kulesi o yıllara göre olağanüstü büyüklüğü ile Ronald'ın beynine kazınmıştı. 1758 yılında John Perrott tarafından yapılan bu kule tuhaf mimarisi ile "Perrott'un divaneliği" ismini almıştı. Hemen bu kulenin yanında ise bir başka kule vardı. Ve bu iki kule daha sonra yazacağı Yüzüklerin Efendisi için esin kaynağı oldu. Ronald'ın gençlik yıllarına dair bir diğer önemli not ise Gamgee ismi ile o yıllarda tanışmış olmasıdır. Bu yerel pamuk markası Gamgee, Ronald'ı etkilemiş olmalı ki Frodo'nun sadık dostu Sam'e bu soyadını vermiştir. 16 yaşındayken hayatını değiştirecek bir olay oldu ve hayattaki tek gerçek aşkı olan Edith ile tanıştı. Fakat Peder Morgan iki gencin görüşmelerini yasakladı. 1911 yılında Tolkien klasik diller eğitimi almak için Exeter Koleji'ne gitti ve 21 yaşını doldurduğunda hiçbir zaman unutamadığı Edith'i buldu (Söylenir ki Edith ormanda dolaştıkları bir gün onun için dans etmiş ve bu dans genç Tolkien'i çok etkilemiştir). Gençler 22 Mart 1916'da evlendiler. Üstelik Tolkien onu ikinci kez bulduğunda Edith bir başkası ile nişanlıydı. Bu arada I. Dünya Savaşı başlamıştır. Kısa bir süre sonra Tolkien de orduya katıldı ve Fransa cephesinde savaştı. İki yakın dostunu bu savaşta kaybeden Tolkien çok yakınında patlayan bir bomba yüzünden İngiltere'ye geri döndü. Fakat savaş bu genç insan üzerinde unutulmaz etkiler bırakmıştır. Savaş bittiğinde Oxford English Dictionary'de iş bulan Tolkien, savaştan döndükten sonra hayatının büyük bir kısmını Oxford'da geçirdi. 1945 yılında Oxford'da profesör olmasına kadar geçen zaman içerisinde 4 çocuk sahibi oldu. Bu süre içerisinde devasa hayal dünyası Orta Dünya'yı oluşturmaya devam edti. Bir çeviri olan ilk kitabı Sir Gawain and The Green Knight yayınlandı. Entelektüel bir topluluk olan "Inklings"i yakın dostu C.S. Lewis ile kurdu ve 1937 yılında Hobbit'i yayınldı. Roman hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Bazıları, Oxford'da profesör olan Tolkien'den nasıl olup da bir masal kitabı çıktığını sorduyordu. Ama olumsuz eleştiriler bir işe yaramadı ve Hobbit kısa zamanda popüler oldu. Hobbit, aslında, Yüzüklerin Efendisi serisinin başlangıcıdır. Orta Dünya ilk kez bu kitapta okuyucuların karşısına çıkar. Bundan sonra Tolkien Yüzüklerin Efendisi (The Lord Of The Rings) için çalışmaya başlar. 29 Kasım 1971'de karısı Edith vefat eder. Tolkien bunun üzerine sadece iki yıl yaşayabilir ve 2 Eylül 1973'de Kraliçe'den krallığın en önemli nişanlarından biri olan Commander of the Order of the British Empire (CBE) ünvanını almasından kısa bir süre sonra 81 yaşında İngiltere'nin Bournemouth şehrinde ölür.